• idag
  28 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 feb
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Karlstadsandan" kan inte förbises

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Stadshusaffären engagerar.
Foto: Tommy Andersson
Mot bakgrund av att Karlstads kommun ofta betonar affärsmässighet och marknadsinriktning är det beklämmande att behöva ta del av den pågående minst sagt famösa ”stadshusaffären”.

Tyvärr är den ingen isolerad företeelse. Går man bakåt i tiden kommer listan att bli mycket lång.

Som någon sa: ”När det handlar om pennor och suddgummin gör man rätt men så fort värdet överstiger en miljon far sunt förnuft och rättsmedvetande sin kos”.

För att begränsa mig tar jag bara upp ytterligare ett par ”affärer” i närtid; Frankfurtlinjen och Värmlands Näringlivsutveckling AB. Dessa båda fall har myndigheter och domstolar ända upp på EU-nivå bedömt och dömt som olagliga. Motsvarande prövning av ”stadshusaffären” emotses.

Bild från premiären för nya flyglinjen från Karlstad till Frankfurt. Nu är den ledlagd.
Foto: Anders Hanson

Kommunallagen har under årtionden tänjts på så att den blivit mer eller mindre verkningslös. Dags för en uppstramning. ”Stadshusaffären” är ett solklart brott mot lagen och vars prövning kunde bidra till lagens uppstramning.

Det var en tid då de högre befattningarna i kommunen övervägande tillsattes med jurister. Syftet med detta är oklart. Min uppfattning är att brotten mot lagarna under den perioden snarare ökade. Hur som helst, om någon av dessa finns kvar i tjänst tycks de inte ha ändrat sig. Vi vet ju att också att ”företagsklimat” och traditioner har en benägenhet att fastna i väggarna.

Det talas om ”andor”. Vi har lärt oss namnen på flera sådana. För Karlstads del finns tecken redan under 30-talet, mindre under kriget, mer under 50-talet och framåt. Begreppet ”Karlstadsandan” myntades. Begreppet har under senare tid undertrycks och mer mindre försvunnit under radarn. Min uppfattning är att andan är lika stark som någonsin.

Hur kunde det bli såhär? Ja, endera förstår man inte vad begreppen affärsmässighet och marknad innebär eller brister den juridiska kompetensen. ”Karlstadsandan” kan inte förbises. Nästa nivå skulle vara korruption.

Kjell-Arne Kolthoff

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.