Hoppa till huvudinnehållet

Ragazzo da Sopra slog till i gulddebuten

Publicerad:
Ragazzo da Sopra med kusken Jorma Kontio och skötaren Anton Sverre.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Det är väldigt sällan som Björn Goop är inblandad när det tack vare överraskningar blir miljonutdelning på V75 men under Unionstravet var han delaktig både som kusk och tränare.

I Silverdivisionen agerade han kusk bakom Veijo Heiskanens 35-oddsare Smevikens Cruiser medan han i Gulddivisionen är tränare av Ragazzo Da Sopra, som var minst streckad i loppet som han vann från vinnarhålet med Jorma Kontio.

Veijo Heiskanen gav positiva signaler till Björn på stallbacken inför loppet.

– Han sa att Smevikens Criuser tränat klart förbättrad och att jag skulle köra i andraspår och inte smyga invändigt även om läget var dåligt så jag körde därefter, sa Björn i segerintervjun.

Odd Herakles - efter en superduell

Björn tog ett initiativ redan 1 200 meter kvar i loppet där Pablo Andover med Jorma Kontio anförde i 11,4-tempo första varvet med Aron Palema körd av Mikael J Andersson utvändigt.

– Jag gick på i tredjespår eftersom det hade gått så fort och då kanske någon tröttnar och då gäller det att vara med därframme.

Körde spårsnålt

Ut på slutvarvet fick Goop draghjälp av Adrian Kolgjini som klev ut i tredjespår med Partizan Face. En som inte hann ut i det läget var Kim Eriksson med Martin de Bos som sedan valde ”fel ryggar” och när väl Kim hittade loss i slutkurvan var det alldeles för långt fram för att hinna bli bättre än trea efter en oerhört snabb avslutning.

Björn Goop skrällde rejält när han vann V75-3 med Smedvikens Cruiser.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

I slutkurvan kunde Goop glida ner på innerspår.

– Jag körde spårsnålt för att få hästen att pusta lite i rygg och få upp moralen. Jag hade lite svårt att haka på när Adrian ökade in på upploppet men när min häst fick lite vittring på den andra hästen och då blev han modig, konstaterade Björn efter segern.

Ett annat ekipage som hade varit långt framme utan strul var Årjängstränaren Nathalie Blom som på sista bortre långsidan med Only One Winner stördes till galopp men visade i upphämtningen att det var det fin placering som försvann.

– Han kom in med träningspuls så det var kanske till och med segern som rök, kommenterade Blom.

Ragazzo skrällde

I Gulddivisionen hade stall Goop tre hästar till start där han själv körde Reckless, Ulf Ohlsson fick chansen bakom Bryssel medan Jorma Kontio från spår fem bakom vingen körde Ragazzo da Sopra som gjorde debut i högsta klassen.

Jorma hade fått stallorder att köra till spets och sedan släppa till någon bra och den taktiken lyckades då favoriten Perfect Spirit från innerspåret var chanslös att svara. I nästa läge kom Johan Untersteiner fram för att överta med Heart of Steel som tidigt fick favoriten utvändigt.

Redan på sista bortre långsidan syntes det att det inte skulle bli någon favoritseger då Perfect Spirit blivit het och ödslat bort alla krafter.

Det blev istället Usain Henna som utmanade ledaren och tog över men in på upploppet hittade Kontio luckan och avgjorde knappt men säkert. Sexåringen tävlade med skor vilket var en bidragande orsak till att han tillmättes väldigt liten vinstchans men ”trav är trav” som Olle Goop brukar konstatera.

Sverre överraskad

Anton Sverre som sköter hästen var minst sagt överraskad efter skrällsegern.

– Det var inte alls optimalt i dag då han tävlade med skor och utan norsk men hästen var grymt bra och Jorma lyssnade på mina instruktioner, kommenterade Sverre vars häst näst senast vann silverfinalen på Åby men visade omgående att han duger även i guld.

Den startsnabbhet han visade kommer att vara ett bra vapen i kampen på fortsatta framgångar. Loppet var det första guldloppet i meetinget vars final inte körs förrän den 2 november men med gott om startpoäng kan Goop välja den fortsatta matchningen i höst.

Det blev ytterligare en kusk och tränarseger för Björn då han avslutade V4-spelet med Sweet On You som hade långt fram till Magnus Jakobssons Global Vision halvvarvet kvar men segade sig förbi på upploppet.

Jepson valde rätt

Carl Johan Jepson är numera en attraktiv kusk som många vill anlita och då vill det till att komma ihåg vad man lovat. Nu hade ”Calle” i klass 1-loppet tydligen lovat att köra både Damien Hanover åt Magnus Dahlén och Dexter Brick åt Mattias Djuse. Nu valde Jepson den sistnämnde medan Mikael J Andersson fick chansen bakom Dahléns häst.

– Inte bra när man glömmer bort vad man lovat men idag valde jag rätt, sa Jepson efter segern med Dexter Brick som i ett galoppfyllt lopp attackerade från tredje utvändigt på sista bortre långsidan och vann sedan säkert.

Artikeltaggar

Björn GoopCarl Johan JepsonFärjestadstravetMikael J AnderssonNathalie BlomTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.