Hoppa till huvudinnehållet

Odd Herakles vann på Färjestad – efter en superduell

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Invändige Odd Herakles vann Unionskampen för kallblod på Färjestad.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Som väntat blev årets upplaga av Unionskampen en fight mellan Odd Herakles och Roli Eld.

Efter en stenhård slutduell blev det favoritseger då Odd Herakles drog det längsta strået.

– Han är det bästa kallblodet som jag har kört, berömde Tom Erik Solberg.

Från ett perfekt femtespår bakom startbilen var det upplagt för att Odd Herakles skulle komma till ledningen och efter 150 meter kunde Tom Erik Solberg sätta sig till rätta i den positionen.

Adrian Solberg Akselsen bakom Roli Eld hade innan loppet sagt att han skulle bjuda favoriten på en fight och han bytte rygg ledaren mot dödens in i den andra kurvan.

Ut på den sista långsidan skiljdes agnarna från vetet då de två norska kanonerna lämnade de övriga i fältet bakom sig. I slutkurvan syntes det att båda kuskarna hade mycket att köra med och i en hård duell var Odd Herakles starkast.

Ragazzo da Sopra slog till i gulddebuten

– Det var två bra hästar som gjorde upp och Odd Herakles gjorde en topprestation. Han svarar bra på det norska huvudlaget, men jag drog det inte då jag ville att han skulle se den utvändige hästen hela vägen. Han kan vara lite lurig då han kan ta korta pauser under loppen men in på upploppet kände jag Odd Herakles ville vara först, sa Tom Erik Solberg.

Hyllade obegränsat

Den norske kusken hyllade Odd Herakles närmast obegränsat.

– Han är det bästa kallblod som jag har kört. Han har allt: fart, teknik och är okomplicerad att köra. Han går på alla distanser och gör så gott som han kan varje gång.

Odd Herakles i segerdefileringen.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

En tapprare tvåa än Roli Eld är inte lätt att hitta och Adrian Solberg Akselsen höll inte igen med lovorden när vi träffade honom på stallbacken efter loppet.

– Roli Eld gör ett fantastiskt lopp, han går på utsidan hela vägen och travar 20,3 över medeldistans. Om jag inte hade valt att gå ut i andraspår tidigt kunde jag lika gärna ha suttit kvar på innerspår hela loppet. Jag ville ge min häst chansen att vinna men det gick inte.

Hade du segerfeeling någon gång under loppet?

– Ja, lite ut ur den sista kurvan, men Roli Eld är inte lika komplett som Odd Herakles än.

I den första V75-avdelningen var Marcello Wibb klar favorit och efter att han svarat ut Global Tailwind i spetskampen blev det lugna gatan för Johan Untersteiners häst en bit. Runt den sista kurvan såg utvändige Global Tailwind stark ut men på upploppet gick Marcello Wibb undan utan problem.

– Första 250 meterna fick jag köra allt vad som gick och det gick ruskigt fort, men sedan fick jag lugna ner tempot i nästan ett varv. Då ska han ha krutet kvar de sista 200 meterna för att gå undan och det hade han också. Marcello Wibb tillhör snäppt under de bästa fyraåringarna i landet och behöver höja sig lite till för att vara med bland de allra bästa, sa Johan Untersteiner.

Marcello Wibb spetsvann V75-1.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Björn Goop ordnade en rejäl V75-skräll när han vann med Smedvikens Cruiser men redan i avdelningen innan hade det skrällt rejält när Erlend Rennesvik satte dit Kim Pedersen-tränade Ibra Boko. Efter ett lopp i rygg på ledande Victory Road förändrades allt som genom ett trollslag på den sista långsidan när Victory Road galopperade. Därmed kunde Rennesvik köra rakt fram på innerspår till en lätt seger.

Här blev det en tredjeplats för Mikael J Andersson med Zinzan Cash och Michael Larsson blev fyra med Erik Berglöf-tränade A Deal is a Deal.

Hög V75-utdelning

Det var flera skrällar i omgången och utdelningen på sju rätt blev drygt fyra miljoner kronor. En av överraskningarna kom i Unionsstayern där Bossy Alley spurtade till seger tillsammans med Ville Karhulahti efter ett lopp i rygg på ledande Great Winner. Här blev det en andraplats för Waikiki Silvio och Global Skipper slutade fyra.

Det var lite av skrällarnas dag på Färjestad för i Lärlingskampen inom V4-spelet small det rejält också när 61-oddsaren Vikens Dome efter ett smyglopp spurtade till seger för Ole-Christian Kjenner.

Dagen inleddes med ett ponnylopp som vanns av Nikki Nonstop och Emma Johansson.

Artikeltaggar

FärjestadstravetTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.