Hoppa till huvudinnehållet

KBAB: "Man kan inte köpa bättre hälsa"

Publicerad:
En handfull hyresgäster har hittills fått ersättning från KBAB för att ha bott i lägenheter med förhöjda radonvärden. Ytterligare en handfull väntar på att få ersättning när åtgärderna i deras hem visat sig fungera. Foto: Helena Karlsson

KBAB anser att de levt upp till sina skyldigheter och menar att det är kört för Gunnel och Göte Larsson att få ersättning. Men en jurist på Hyresgästföreningen har en annan syn på saken.

På KBAB anser man inte att bolaget har en skyldighet att informera om hur de boende kan ansöka om ersättning.

– Vi har en skyldighet att ta hand om våra fastigheter, men inte att ersätta våra boende för radonet utan att de känner en oro. Vi hjälper dem hitta en ny lägenhet om de är oroliga på allvar, säger Petra Höyhtyä, fastighetschef på KBAB och fortsätter:

Gunnel, 87: "Jäkligt dålig stil av KBAB"

– Vi ser inte att vi ska betala ut en ersättning per automatik för att vi går in och gör åtgärder. De kan inte köpa sig bättre hälsa för pengarna.

Många besvikna

Enligt henne erbjöds Gunnel och Göte Larsson att bo på hotell under tiden de fick sin ventilation installerad, men de tackade nej.

Petra Höyhtyä, fastighetschef på KBAB.
Petra Höyhtyä, fastighetschef på KBAB. Foto: Privat

– Då fick de avdrag för de kvadratmeter de inte kunde använda i lägenheten under vissa dagar, säger Höyhtyä.

– Många hyresgäster blir besvikna när de får hyresavdrag. De räknar med tusenlappar men det blir kanske inte mer än hundralappar, fortsätter hon.

Missförstånd

När det gäller ytterligare ersättning tror Petra Höyhtyä att det rör sig om ett missförstånd.

– 2017 var inte överenskommelsen med Hyresgästföreningen klar, så när de pratade om ersättning handlade det nog om störningen med installationen. Innan 2018 erbjöd vi ett alternativt boende och gick på linjen att ingen skulle få ersättning.

Är det kört för dem att få något hyresavdrag för radonet?

– Ja, vi har hanterat dem som alla andra med den här problematiken. Vi nonchalerar inte deras oro. De var bland de första som fick åtgärder installerat, säger Petra Höyhtyä.

Oklart rättsläge

Enligt Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen, kan det trots allt finnas en liten möjlighet för Gunnel och Gösta Larsson att få ersättning i efterhand.

– I det här fallet skulle man kunna hävda att de har påtalat det här med anmälan när hyresvärden var hemma hos dem, men det kan vara svårt att bevisa att det har framförts. Man får bedöma varje enskilt fall. Det är ett oklart rättsläge.

– Hade det exempelvis handlat om en vattenläcka från grannen ovanför hade man inte behövt påtala felet för hyresvärden för att få ersättning. Då hade det ju varit orimligt att inte få det. Hyresvärden vet ju om att det är ett problem, säger Candler.

Han tycker att det vore rimligt att hyresvärden informerar om hur man ansöker om ersättning.

– Ja, men det är tveksamt om de har en rättslig skyldighet att göra det.

Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen.
Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen. Foto: Privat

Hundratal lägenheter kvar

För KBAB känns det viktigare att åtgärda felet än att betala ut ersättningar.

– Vi har förhandlat fram att det behövs en skriftlig anmälan. Vi har inte hur mycket pengar som helst, förklarar Petra Höyhtyä.

I dag har KBAB ett hundratal lägenheter kvar med förhöjda radonvärden. De ligger bland annat på Långtäppan, Frödingshöjd och Bellevue. Bolagets mål är att alla lägenheter ska ha ett riktvärde under 200 bequerel per kubikmeter luft senast 2020.

– Vi tror och har hopp om att nå det. Vi håller på och gör åtgärder nu. Vi tar detta med radon på största allvar och vill verkligen hitta fungerande lösningar, säger Petra Höyhtyä.

Hur ska de som fortfarande har radonproblem göra för att få ersättning?

– Man gör en skriftlig orosanmälan per post eller mejl. Det kan skickas till kbab@karlstad.se.

Artikeltaggar

BellevueHyresgästföreningenKarlstadKBABKronoparkenNyheterRadon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.