Spelrecension: Borderlands 3

Spel
PUBLICERAD:

Borderlands-spelen har en ganska speciellt dragningskraft. Eller hade, i alla fall, när originalet dök upp för tio år sedan. Numera är konkurrensen på lootershooter-scenen (actionspel där du hela tiden samlar nya vapen och ny utrustning) större, och Borderlands-konceptet känns närmast trivsamt gammaldags. Det hindrar inte spelet från att fortsätta att anstränga sig för att vara chockerande med sitt övervåld och sina konstanta försök till fräck humor. Det faller pinsamt platt.

Det var sju år sedan Borderlands 2 släpptes, och det känns som om utvecklarna nu överkompenserar för att verkligen göra den här tredje delen till något alldeles extra. Men det hade de inte behövt, för grunden här är ofta väldigt bra. Skjutandet och samlandet är precis som man förväntar sig av serien, plus några riktigt välkomna nyheter. Framför allt är de utökade färdighetsträden för de fyra spelbara karaktärerna väldigt bra. Med lite experimenterande kan man få ihop riktigt effektiva och roliga kombinationer av förmågor och bonusar.

Borderlands har alltid fokuserat på kvantitet, men den här gången går det lite för långt i vissa avseenden. Att spelet är matigt och har massor med innehåll är bra, men övermåttet av usel, gapig dialog som inte går att skippa är direkt utmattande. En annan sak som drar ner betänkligt, i alla fall på pc, är tekniska missar. Spelet har en del buggar, men det värsta är den opålitliga bilduppdateringen – vilket drabbar även de med kraftfulla datorer.

Den som vill ha en generös onlineshooter för upp till fyra spelare samtidigt i co-op, kan förmodligen finna många timmar av underhållning i Borderlands 3. Men om du, som jag, har låg tolerans för påstridig och tam låtsashumor så får du räkna med att bli frustrerad av och till också.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.