• idag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Akutensköterska: "Hoppas mina kollegor orkar längre än mig"

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten orkade inte mer - sa upp sig.
Foto: Helena Karlsson
Trots underbemanning och rekryteringsproblem så överlevde akuten sommaren 2019, likt tidigare somrar. Men konsekvenserna är sönderstressad personal som på grund av neddragningarna tvingas till ansvar för ett orimligt stort antal patienter.

I somras fick jag som sjuksköterska utföra mitt arbete under mycket hårdare arbetsbelastning än tidigare. Och när man redan är trött och sliten efter ett arbetspass blir jag beordrad att stanna kvar och arbeta ett extra pass, där jag är livrädd att min trötthet skall ta överhand så att jag gör något fel som får förödande konsekvenser för en människa.

Känslan av att komma till jobbet på morgonen och inte veta om man får gå hem efter 8 timmar eller bli beordrad att stanna och jobba totalt 14 timmar är tung. Det är en känsla av att regionledningen inte bryr sig om min fritid, min hälsa och min arbetsmiljö.

För efter ett extra pass kommer ett minskat antal timmars sömn inför nästa arbetspass. Att som sjuksköterska veta att man inte kommer kunna ge den bästa vården till alla patienter, inte kommer kunna garantera patientsäkerhet då man är ansvarig för mer än 15 stycken patienter samtidigt, inte veta när man kan få gå på lunch och förmodligen få vänta med att gå på toaletten till efter arbetspassets slut, anser jag är en ohållbar arbetsmiljö som påverkar patientsäkerheten.

Anledningen till att akuten överlevde sommaren 2019 beror på personalen. Vi ökade vårt tempo till en ohållbar nivå, vi kortade ner våra raster och vi jobbade extra mycket varje vecka.

Men varken Petra Svedberg eller Tobias Kjellberg var på plats på akuten denna sommar för att se hur vår arbetsmiljö och arbetsbelastning var.

Denna sommar blev min sista på akuten! Nu har jag sagt upp mig och Tobias Kjellberg: min uppsägning beror inte på kulturen och värderingarna hos personalen (nwt 2019-06-27) utan på grund av ignorans från dig och de andra i regionledningen angående vår ohållbara arbetsmiljö och arbetsbelastning.

Kvar på akuten lämnar jag de bästa kollegor jag någonsin mött och jag hoppas att de ska orka lite längre än mig.

Anonym

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.