Nu öppnas dörren för ett nytt gruppboende

Nyheter
PUBLICERAD:
Johan Asp, enhetschef, framför en av de nya lägenheterna.
Foto: Niklas Wallberg
På torsdagen invigde Karlstads kommun ett helt nytt gruppboende för personer med långvariga psykiska funktionsnedsättningar.

– Vi har byggt det på ett lite annorlunda sätt, säger Johan Asp, enhetschef för socialpsykiatrin i Karlstads kommun.

Traditionellt bygger man gruppboendena i en kollektiv form där man kommer in i stora gemensamma utrymmen och sedan har korridorer där de boendena har egna lägenheter.

Boendet kommer att utformas som en radhuslänga uppdelat i två huskroppar för totalt sju lägenheter samt en gemensamhetslokal för både gemensamhetsytor och personalytor.
Foto: Niklas Wallberg

– Här har vi två stycken radhuslängor med egna lägenheter med egna ingångar, och sedan ligger de gemensamma utrymmena och personalytor i ett hus bredvid.

Kan bli destruktivt

Anledningen är att det finns brukare som inte klarar av interaktionen med andra boende.

– Ett traditionellt, kollektivt gruppboende blir nästan destruktivt för dem. Det kan bli så att de isolerar sig eller blir irriterade. Här har vi byggt så att de själva kan välja om de vill gå till de gemensamma utrymmena.

Visst motstånd

Bygget påbörjades 2018 och mötte till en början visst motstånd då det är beläget alldeles intill Zakrisdals förskola.

Vi har ett liknande boende på Kroppkärr och där har det inte varit några problem.

Men efter att de berörda fått information om det nya boendet och vilken typ av brukare det kommer att bo där har farhågorna avtagit.

– Vi har ett liknande boende på Kroppkärr och där har det inte varit några problem.

På Kroppkärr bor därtill drygt 20 brukare, vilket är mer än tre gånger så mycket som på Zakrisdal.

Bemanning dygnet runt

Totalt kommer sju personer att ha sin hemvist på det nya boendet som kommer att ha bemanning dygnet runt. Alla sju är män, vilket dock är en tillfällighet.

– När det blir en plats ledig här kan nästa boende lika gärna bli en kvinna.

Brukarna kommer från andra platser runt om i landet och får nu tillfälle att flytta tillbaka till Värmland dit alla har någon anknytning. Inflyttningen sker successivt under hösten.

– Vi kommer att ha 13 ordinarie personal plus tre extra som täcker upp i början.

Totalt finns åtta särskilda boenden inom socialpsykiatrin i Karlstad för personer med långvariga psykiska funktionsnedsättningar.

I dagsläget finns dock behov av ytterligare cirka ett halvt dussin platser.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.