Hoppa till huvudinnehållet

Fyra miljoner resor utan bälte – årligen

Publicerad:
Markus Bergman, trafikchef för kollektivtrafik på region Värmland, säger att det är dags att göra något åt bältesproblemen. Foto: Viktor Sunnemark

Miljontals lagbrott varje år. Värmlänningar är bland de sämsta i landet på att använda bälte i bussen.

Nu vill Värmlandstrafik minska siffrorna.

En av fem värmlänningar använder bälte i länsbussen och de resterande fyra bryter lagen. Det visar en undersökning från NTF.

– Det är verkligen inte bra. Säkerhet i trafiken är en högt prioriterad fråga, säger Markus Bergman, trafikchef för kollektivtrafik på region Värmland.

Värmlandstrafik har ungefär fem och en halv miljon betalande resor varje år. Mer än fyra miljoner resor görs med andra ord utan bälte.

I NTF:s undersökning mättes åtta län, varav Värmland var tredje i sämst.

– Vi kände att det var dags att göra någonting åt det här.

Under onsdagen arrangerade därför Värmlandstrafik tillsammans med Nobina – företaget där busschaufförerna är anställda – en trafiksäkerhetsdag.

Flera kundvärdar från båda aktörerna gav sig under dagen för att prata om trafikläget med resenärer – med extra fokus på bälte.

– De placeras dels på strategiska ställen i stan, dels på flera bussar.

Behövs det inte mer arbete än just en dag?

– Absolut. Vi behöver lyfta frågan mer i allmänhet. Därför har vi den här trafiksäkerhetsdagen varje år. Sedan har vi även klistermärken i bussen och chaufförer ska ropa ut det på strategiska platser. Det är en väldigt viktig fråga.

Fotnot: Frågan om bälte rör länsbussar och inte stadsbussar – där finns det ingen lag.

Artikeltaggar

Markus BergmanNobinaNTFTrafikVärmlands länVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.