Hoppa till huvudinnehållet

De konservativas nya strategi i Årjäng

Publicerad:
Prideflaggan som symbol är dock politiskt laddad, precis på samma sätt som en plansch med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna på är politisk, skriver Hazel Svensson.
Prideflaggan som symbol är dock politiskt laddad, precis på samma sätt som en plansch med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna på är politisk, skriver Hazel Svensson. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De undertecknade frågar sig även varför. Varför är denna fråga så viktigt att politisera för de konservativa oppositionspartierna i Årjäng, skriver Hazel Svensson.

Den 13 september står att läsa om i NWT att den konservativa oppositionen i Årjäng nu valt att driva frågan om namnbyte på en förskola, och lyckats. Anledningen? "Regnbågen" är tydligen ett alldeles för politiskt laddat namn.

Jonas Ås (KD) oppositionspolitiker i Årjäng driver tesen att kommunala förskolor inte bör ha politiskt eller religiöst laddade namn, en tes som på många punkter är problematisk. Både "Regnbågen" och “Politiskt laddat” är mångtydiga begrepp. Är Prideflaggan politiskt laddad? Ja, den innebär politiskt engagemang som skapar och vårdar de mänskliga rättigheterna, är "Regnbågen" ett politiskt laddat begrepp? Nej.

"Regnbågen" som förskolan i fråga skulle ha hetat är ett substantiv i bestämd form, det syftar till ett specifikt fenomen eller sak, just ett naturfenomen, eller en fisk. Att det finns ett samband till den flagga som i använts av den internationella queera folkrörelsen är dock inte sant. Prideflaggan är inte en regnbågsflagga, de har inte lika många färger och heller inte samma färger.

Dessutom innehar de olika färgerna i Prideflaggan ett antal flummiga betydelser, tilldelade dem genom intryck av 70-talets Hippiekultur, betydelser som inte återfinns hos regnbågen. Att den i folkmun ibland kallas "regnbågsflaggan" är dock sant, men det är heller inte det som förskolan ska heta, och därmed är det inte heller queerrörelsen som förskolans tidigare namn syftar till.

Prideflaggan som symbol är dock politiskt laddad, precis på samma sätt som en plansch med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna på är politisk. Dock hissas den av vissa värmländska kommuner i samband med Pridearrangemangen i Värmland, en politiskt laddad handling av samma sort som att en kommun har ett internt mångfalds- och jämställdhetsarbete, eller att skolorna uppmärksammar Förintelsens minnesdag.

De undertecknade frågar sig även varför. Varför är denna fråga så viktigt att politisera för de konservativa oppositionspartierna i Årjäng? De undertecknade anser sig ha ett svar på frågan, ett svar som går via Sölvesborg. Där har nämligen samma partier yrkat för att förbjuda flaggning med Prideflaggan i offentliga miljöer. Ett tydligt symboliskt ställningstagande mot de mänskliga rättigheter som Hbtq+personer ska åtnjuta.

Detta namnbyte i Årjäng är ett steg i samma riktning, och var denna process där åsiktskorridoren kring Hbtq+frågor ständigt förflyttas mot det konservativa lägret. Om detta förslag är en föraning till att även förbjuda Prideflaggan, eller att sluta uppmärksamma viktiga politiska frågor, i offentliga miljöer i Årjäng så är vi inte förvånade.

Detta är alltså inte ett nytt kommunalpolitiskt fenomen, utan början av en nationell trend hos de konservativa partierna. En trend som oroar den värmländska Hbtq+rörelsen.

Hazel Svensson

Ekonomiansvarig, RFSL Ungdom Värmland

Artikeltaggar

Årjängs kommunDebattFörskolorHazel SvenssonHBTQJonas ÅsPrideSölvesborg