Hoppa till huvudinnehållet

Malte Hallquist vill förbättra våra relationer

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Malte Hallquist och Frida Bergh finslipar de sista detaljerna inför premiären av humorshowen "Relationsteorin".
Malte Hallquist och Frida Bergh finslipar de sista detaljerna inför premiären av humorshowen "Relationsteorin". Foto: Carl Edlom

Malte Hallquist insåg att relationer var något som han ofta återkom till i sina föreställningar. Nu viger han en hel soloshow åt ämnet.

"Relationsteorin" har premiär på fredag.

Det närmar sig premiär. När NWT besöker repetitionerna i Kils arena märks en stor förväntan hos både Malte Hallquist och hans regissör Frida Bergh. De befinner sig inne i den berömda bubblan – allt fokus ägnas åt finjustering av repliker, ljussättning och rörelseschema.

Världen runt om stängs ute.

– Showen handlar om våra relationer i livet, börjar Malte Hallquist.

"Relationsteorin" är hans tredje soloshow.

– Från början skulle föreställningen bara handla om parrelationer. Nu har det halkat över till att handla om alla slags relationer. Mest om vänskapsrelationer.

Tidigare har han samarbetat med bland andra Thomas Pettersson, nu svarar Frida Bergh för regi.

– Jag såg det som en styrka att vara både en man och kvinna som tänkte ihop, förklarar Malte.

"Sällskapsresan"

Frida Bergh är ursprungligen från Säffle och numera verksam mestadels i Stockholm. Hon är skådespelare och sångare och har arbetat med en stor variation av produktioner, "från den smalaste teater till den bredaste musikal". Nu senast medverkade hon i musikaluppsättningen av "Sällskapsresan" och tidigare har hon bland annat gjort rollen som Kristina i "Kristina från Duvemåla".

– Mitt jobb som regissör har varit att se till att det blir så mycket Malte som det bara går. Att sy ihop en helhet, säger Frida.

"Relationsteorin" blir hennes debut som regissör.

– Malte driver tesen att allt bygger på relationer – privat såväl som yrkesmässigt, säger Frida och utvecklar:

– Framgångsfaktorn beror till stor del på hur bra relationer man har. Till sin chef, sin fru eller till en kompis. Det är inte alltid den med mest talang som blir mest framgångsrik. Det gäller att ha en social talang också.

Föreställningen ger som namnet antyder en hel del konkreta tips.

– Det finns saker vi måste säga till varandra då och då för att relationen ska må bra. Som "Jag älskar dig". Alla mår gött av att höra det, säger Malte.

Foto: Carl Edlom

"Rolig först och främst"

I vanlig ordning blandar Malte Hallquist sin humor med stora delar allvar och humanism. Manuset har han skrivit på egen hand med några instick från Frida. Anledningen till att det kom att handla om relationer var att han själv märkte att just relationer ofta förekom i hans material.

– Jag vill att showen ska vara rolig först och främst. Sedan vill jag också att man ska gå där ifrån med en eller flera nya tankar. Kanske kring något man tidigare funderat på eller något som man fick korn på under föreställningen.

– Det som jag upplever som unikt med Malte är att han utgår ifrån det han vill säga, fortsätter Frida.

– Det ligger till grund för hela föreställningen. "Vad vill jag att publiken får med sig?" Sedan blir humorn ett verktyg, en konsekvens av det.

En handfull föreställningar i Värmland är planerade i höst, det finns planer på att ta föreställningen på en mer omfattade turné under våren.

– Jag vill sjösätta det här i Värmland. Vi börjar här så får vi se.

Vad? "Relationsteorin" med Malte Hallquist. Var? Scalateatern i Karlstad. När? Fredag den 20 september.

Artikeltaggar

HumorKarlstadKil ArenaMalte HallquistNyheterNöje/KulturStockholmTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.