Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen utreder att införa övervakningskameror

Publicerad:
Övervakningskameror kan bli aktuella på vissa offentliga platser i Karlstad. Kommunen ska utreda om sådana ska införas och var.
Övervakningskameror kan bli aktuella på vissa offentliga platser i Karlstad. Kommunen ska utreda om sådana ska införas och var. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunala övervakningskameror kan bli verklighet på vissa platser i Karlstad. Detta för att öka tryggheten. Frågan ska nu utredas.

– Vi har sett att det har gett positiva effekter i Örebro, säger Erik Nilsson (KD).

Frågan om att införa övervakningskameror på ett antal platser i Karlstad kom upp som ett extraärende på tisdagens kommunstyrelsemöte.

– Det är ett initiativ från den sittande blågröna majoriteten och något som vi i KD drev som en valfråga, säger kommunalrådet Erik Nilsson.

Han konstaterar att många är skeptiska till övervakningskameror, men menar att det finns bevis för att detta fungerar mot brottslighet.

– Så länge man inte gör något dumt har man inget att att vara orolig för. Vi har sett att kamerorna har gett positiva effekter i bland annat Örebro och vill nu utreda ett eventuellt införande av övervakningskameror även i Karlstad.

Vill få bort droger

Det är bland annat bilinbrott och narkotikahandel som man vill stoppa med kameror på offentliga platser. Våxnäs är ett sådant område och vi ska titta på vilka övriga platser som skulle kunna bli aktuella.

– Samtidigt har vi ett antal förskolegårdar som är byggda så att fel personer tar sig in där. Bland annat har förskolebarn hittat kanyler.

Utredning klar i mars

2018 tog Datainspektionen över tillståndsgivandet för övervakningskameror från länsstyrelsen och numera är det lättare att få tillstånd för att sätta upp kameror.

– Men självklart måste vi motivera varför vi vill sätta upp dem och de ska även skyltas tydligt. Vår utredning av kamerorna ska vara klar i mars 2020, säger Erik Nilsson.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDatainspektionenErik NilssonKarlstadKarlstads kommunNyheterÖvervakning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.