Hoppa till huvudinnehållet

Här är budgeten – för värmlänningen

Publicerad:
Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade höstbudgeten i Karlstad. Här på väg till pressträffen tillsammans med regionrådet Åsa Johansson (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade höstbudgeten i Karlstad. Här på väg till pressträffen tillsammans med regionrådet Åsa Johansson (S). Foto: Helena Karlsson

Sänkt skatt för 94 000 värmlänningar, en satsning på polisen och 6,9 miljoner kronor till att motverka segregation i Filipstad.

Här är den värmländska vinkeln på regeringens budget.

Mycket av innehållet i regeringens budget var redan känt.

När inrikesminister Mikael Damberg (S) kom till Karlstad på onsdagen hade han med sig flera uträkningar för vad budgeten innebär för Värmlands del.

94 000 värmlänningar i tio kommuner får sänkt skatt med 1650 kronor per år, vilket NWT berättat om tidigare. Det utlovas också en satsning på pensionärerna.

Mer till Filipstad

Kommuner med ett högt flyktingmottagande – Filipstad, Munkfors, Storfors och Säffle – får extrapengar. Säffle får mest: 1,9 miljoner kronor, följt av Filipstad med 1,6 miljoner kronor. Filipstad får samtidigt ytterligare 6,9 miljoner kronor för att minska segregationen.

– Det är en bit på väg och jag glädjer mig åt att han (Mikael Damberg) nämner att det här är en början, att det kommer behövas mer pengar kommande budget, säger Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad, som var med och lyssnade på inrikesministerns presentation.

I budgeten finns 5 miljarder ytterligare i generella tillskott till regioner och kommuner.

– I Värmlands län innebär det nya pengar på nästan 100 miljoner kronor till kommunerna i välfärdspengar för budgeten nästa år, säger Mikael Damberg.

– De över 40 miljoner som regionen (Värmland) får nästa år, där pekar vi ut primärvården som ett väldigt viktigt område. Barn- och ungdomspsykiatrin pekas också ut särskilt i de här satsningarna.

Satsning på polisen

Det föreslås också satsningar på polisen. "Den största anslagsökningen i modern tid", enligt Mikael Damberg.

– Vi ska ha en mer närvarande lokalt förankrad polis i hela Sverige.

Bland satsningarna i budgeten finns också en utveckling av kunskapslyftet.

– Jag kan inte säga exakt hur många nya platser det blir på Karlstads universitet, men jag kan säga att den sammantagna nivåökningen av anslag, både för utbildning och forskning till Karlstads universitet, till nästa år blir ungefär 25 miljoner kronor, säger Mikael Damberg.

Artikeltaggar

BudgetarFilipstadKarlstads universitetMikael DambergMunkforsPer GruvbergerPolitikRegeringenRegion VärmlandSäffleStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.