Hoppa till huvudinnehållet

Häggården har blivit juridisk tvist

Publicerad:

Utbyggnaden av äldreboendet Häggården står fortfarande still sedan byggföretaget gått i konkurs. Konkursförvaltaren kräver kommunen på 3 miljoner kronor. Ett krav som kommunen bestrider.

– Vi är förbannade rent ut sagt från tjänstemannasidan, säger kommunchefen Jan Lilja.

NWT har tidigare berättat att Häggårdens utbyggnad med fem lägenheter ligger nere sedan byggentreprenören Haags bygg och snickeri gick i konkurs den 20 juni. Därför har bygget helt stannat av. Planen var att ombyggnaden skulle vara klar under sommaren och färdig för inflyttning under denna höst. Men så blir det alltså inte.

Krav

Istället har konkursförvaltaren skickat krav på oreglerade fordringar till Hagfors kommun på totalt nära 3 miljoner kronor. Kommunen har gått igenom kraven med sin advokat och bestrider anspråken.

Utbyggnaden av Häggården är stoppad sedan byggföretaget gått i konkurs
Utbyggnaden av Häggården är stoppad sedan byggföretaget gått i konkurs Foto: Pia Holmström

Samhällsbyggnadschefen Louise Sjöholm skriver i ett mejl till konkursförvaltaren: "Material och varor som köpts in skall enligt kontraktet vara inbyggt för att betalning skall utgå, Hagfors Kommun bedömer att allt material som är inbyggt har betalats, övrigt material har Hagfors Kommun ingen skyldighet att ersätta." I mejlet lyfts summan 40 000 kronor fram som skäligt att kommunen har kvar att betala.

Vite

Utbyggnaden av Häggården skulle ha varit slutbesiktigad den 29 juni. "Enligt avtal skall vite utgå med 0,5 procent av anbudssumman för varje påbörjad vecka som projektet är försenat. Vi förbehåller oss rätten att ta ut vite fram tills dess att entreprenaden är kontraktsenligt färdigställt och slutbesiktad med godkänt resultat. Då konkursen också medför att garantier inte längre kan åberopas skall Haags ersätta Hagfors kommun för den skada beställaren lider till följd av detta. Vidare har Hagfors Kommun hyresförluster motsvarande 22 350 kronor i månaden från och med 20190701" står det vidare i mejlet.

Boo Westlund (OR) är förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är ju inte bra att vi inte får färdigställa boendet i Råda. Det kostar oss ganska mycket pengar varje månad.

Hur känner ni inför den uppkomna situationen att byggnationen står still i och med konkursen för byggföretaget?

– Vi är förbannade rent ut sagt från tjänstemannasidan, säger kommunchef Jan Lilja.

Han kommenterar konkursförvaltarens krav på 3 miljoner.

– Det oroar mig inte något. Vi har tecknat ett bra avtal med vitesklausul i, säger Jan Lilja.

Förhoppning

Kommunens förhoppning är att få ett formellt besked om att få driva bygget för att kunna slutföra allt enligt plan.

– Vi har ju kö till de här platserna, så vi behöver få in människor i en för kommunen billigare boendeform än att ha dem hemma med stora vårdinsatser. Även om det bara är fem platser så är det fem väldigt viktiga platser, säger Boo Westlund.

Utbyggnaden av Häggården stoppad

Artikeltaggar

Boo WestlundHagforsJan LiljaLouise SjöholmNyheterRåda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.