Hoppa till huvudinnehållet

Därför säger kommunen nej till att riva villa på Sundsta

Publicerad:
Karlstadhus ville riva det här huset på Dahlgrensgatan på Sundsta och ersätta det med ett flerfamiljshus, men stadsbyggnadsnämnden säger nej.
Karlstadhus ville riva det här huset på Dahlgrensgatan på Sundsta och ersätta det med ett flerfamiljshus, men stadsbyggnadsnämnden säger nej. Foto: Christer Wik

Stadsbyggnadsnämnden sade nej till Karlstadhus ansökan att få riva en villa på Sundsta och ersätta det med ett flerbostadshus.

Huset är utpekat som särskilt värdefullt.

– Ett fegt beslut att säga nej, menar Håkan Holm Alteblad (S).

Karlstadhus hade lämnat in en begäran om att en ny detaljplan skulle tas fram för att kunna bygga ett tre våningar högt flerfamiljshus med tolv lägenheter och indragen fjärde våning på den aktuella tomten på Dahlgrensgatan.

Men stadsbyggnadsnämnden valde vid sitt sammanträde på onsdagen att stoppa planerna på en rivning av det nuvarande tegelhuset som är från 1951.

Detta skedde efter votering 8–3. Det var bara S som ville godkänna rivningen.

– Huset är rödlistat som är den starkaste märkningen i kulturmiljöprogrammet. Det anses som särskilt värdefullt och ett väldigt tidstypiskt exempel på 1950-talsvillor.

– Det ligger dessutom i ett kvarter där alla hus är byggda från 1930-talet till 1950-talet och det är också ett skäl till att inte bryta utseendet där, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

"Är inget speciellt"

Nämndens vice ordförande Håkan Holm Alteblad är dock av en annan åsikt.

– Det här är egentligen inget speciellt och det går inte heller att bygga om. Då förstör man det. Man måste mäta fördelar och nackdelar.

– Tomten ligger ut mot Sundstatjärn och här skulle tolv familjer kunna njuta av utsikten istället för en. Det är ett fegt beslut att säga nej till det, säger han.

Karlstadhus vd Janne Gustafsson är mycket besviken över beslutet.

– Det finns massor av människor som vill bo där, men nu blir det tyvärr inte så. Nu får huset stå kvar som det är.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonHåkan Holm AltebladJanne GustavssonSundsta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.