Hoppa till huvudinnehållet

Karinas nya mysdeckare utspelar sig vid Ski Sunne

Publicerad:
Sunneförfattaren Karina Johanssons femte mysdeckare heter Pengabrevet och utspelar sig här, vid skidanläggningen Ski Sunne.
Sunneförfattaren Karina Johanssons femte mysdeckare heter Pengabrevet och utspelar sig här, vid skidanläggningen Ski Sunne. Foto: Dan Enwall

2010 kom den första. Nu släpper författaren Karina Johansson sin femte bok Pengabrevet, som utspelar sig vid Ski Sunne.

– Jag kände att anläggningen skulle bli en bra utgångspunkt i en Sunnehistoria, säger hon.

Berättelsen som blev Pengabrevet har legat i Karinas dator i många år.

– Allt började när jag träffade min sambo Johan 2001. Han drog med mig ut i skidbackarna vid Ski Sunne. Och när jag började skriva slog det mig vilken härlig miljö det skulle vara för en mysdeckare.

Så när andra bara tänkte på skidåkning tänkte Karina också på var i backen man skulle kunna begå ett mord.

– Till slut fann jag ett bra ställe och så växte resten fram, sakta men säkert.

Karina vill betona att boken inte handlar om skidåkning.

– Nej, det är miljön och människorna som är intressanta. Och anläggningen är en bra utgångspunkt i en Sunnehistoria.

Mördad farbror

Handlingen börjar med att skidläraren Anneli för Ski Sunnes räkning dragit i gång ett projekt med skogsaktiviteter för barn. Det får dock läggas ned när en konkurrent satsar på något liknande. Anläggningen får också en ny vd, vilket skapar osäkerhet. Och till råga på allt hittas Annelis farbror, allt-i-allon Ville - mördad i stolliften. Oron ligger och gror och så uppdagas det ena efter det andra...

Alla som följer med på nyhetsfronten i Fryksdalen vet att Ski Sunne nyligen fått en ny vd och det har också visat sig att handlingarna i såväl Ett felsteg eller två och Resan tillbaka har inslag som senare blivit verklighet. Så Karina Johanssons författarskap kan möjligen uppfattas som en smula profetiskt.

– Ja du, någon större profet är jag nog inte. Men jag tycker själv att det är ganska märkliga tillfälligheter. Det är lite "sludigt", säger Karina som är väldigt glad för att boken nu är klar.

– Efter att ha suttit så många år och skrivit på samma historia så känns det väldigt gôtt att avsluta.

Karina kallar själv sina böcker för mysdeckare. Mord, men inte så mycket blod.

– Jag är inte så road av att beskriva polisarbetet, men jag tycker ändå det är kul att det finns en mordgåta att lösa. Därför benämner jag mina böcker så, för att visa att de är lite mjukare än mer hårdkokta deckare.

Ändrade sig

När hon började skriva var hon inne på att hon skulle ha en huvudperson och följa den i bok efter bok.

– Men när jag skulle skriva bok nummer två tyckte jag bara att det var tråkigt att behöva ha samma person igen. Så i stället återkommer en del karaktärer i vissa böcker och slutet på en bok kan ge en fingervisning om upptakten i nästa. De kopplingarna finns väl i olika grad mellan alla min böcker, utom Resan tillbaka, som är helt fristående.

De böcker som getts ut hittills är Bara en pärla (2010), Utan egen vinning (2012), Ett felsteg eller två (2015), Resan tillbaka (2017) och nu Pengabrevet. Ett felsteg eller två, Resan tillbaka och nu senast Utan egen vinning har också utkommit som ljudböcker.

Karina beskriver sig själv som en "social ensamvarg" som skriver antingen tidigt på morgonen eller på kvällarna framför tv:n med datorn i knät. Med tiden har uppmärksamheten ökat. Hon har varit med på Sunne författardagar och snart väntar både bokfestivalen i Karlstad och Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg.

– Den mer publika biten ingår i det hela. Jag får i alla fall inga svimningsattacker när jag ska tala inför folk längre, skrattar hon.

Men hon vet vilka delar av författarskapet hon känner sig mest hemma med.

– Att samla personlighetsdrag, tänka ut historier och helt enkelt bara sitta och skapa och skriva. Då trivs jag som allra bäst, säger Karina Johansson.

Artikeltaggar

Karina JohanssonKarlstadLitteraturNöje/KulturSki SunneSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.