Attack mot människors lika värde

Debatt
PUBLICERAD:
När en ger sig på regnbågen som symbol lierar en sig med dem som tycker att kampen för lika rättigheter har gått för långt, skriver Jonas Gunnarsson.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Attacken på regnbågen som symbol är en attack på det inkluderande och jämlika samhället vi har byggt över århundradena, skriver Jonas Gunnarsson.

Läser i media att oppositionen i Årjäng med Kristdemokraterna i spetsen ställer sig kritiska till valet av namnet Regnbågen på en förskola med hänvisning till att det skulle vara ett för politiskt namn. Ett ställningstagande som är förvånande ur många synvinklar men som tyvärr verkar visa den nya riktning Kristdemokraterna har valt.

Låt mig börja med att förklara vad regnbågsflaggan är för typ av symbol och vart den kommer ifrån. I år firar det som flaggan symboliserar 50 år. Det hela startade på andra sidan Atlanten, i New York på en bar som heter The Stonewall Inn. En samlingsplats för människor som av olika anledningar bröt mot den då som nu härskande heteronormen.

De trakasserades regelbundet av polisen och myndigheter i stort. Stigmatiseringen av Hbtq-personer var systematisk och allmänt accepterad. Så en dag, den 28 juni, fick besökarna på baren Stonewall Inn nog. När polisen än en gång gjorde en razzia sa de förtryckta att nu får det vara nog. Stonewalluppropet var ett faktum och en flera dagars demonstration mot polisvåld tog vid. Den här demonstrationen är grunden till den moderna priderörelsen vars symbol har blivit regnbågen.

När kristdemokrater och andra ger sig på regnbågsflaggan som symbol lierar de sig med de reaktionära krafter som tyckte att det var självklart att polisen godtyckligt skulle misshandla bögar, flator och transpersoner i 60-talets New York. När en ger sig på regnbågen som symbol lierar en sig med dem som tycker att kampen för lika rättigheter har gått för långt. När en ger sig på regnbågen som symbol visar en att en inte tycker att alla människor har lika värde.

Attacken på regnbågen som symbol är en attack på det inkluderande och jämlika samhället vi har byggt över århundradena. Kristdemokraterna i Årjäng sällar sig till samma högerbruna smörja som tycker att samtidskonst är något som ska censureras av kommuner eller att regnbågsflaggor inte ska hissas av det offentliga under pride.

Medvetet eller omedvetet väljer de att sälla sig till samma politiska strömmingar som i Ryssland väljer att förbjuda Hbtq-personer att visa sin läggning eller könsidentitet offentligt, till dem som vill förklara Polen Hbtq-fritt eller de i Turkiet, Serbien och många andra ställen som väljer att förbjuda prideparader. Jag hoppas innerligt att verksamheten får igenom sitt förslag på namn förskoleavdelningen och att de som försöker få till stånd ett annat tar sig en funderare över vilken sida av historien de vill stå på.

Jonas Gunnarsson

Tidigare riksdagsledamot (S) och tidigare Europarådets generalrapportör i Hbtq-frågor

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.