Töcksfors ska rida på det stora norska intresset för andra världskriget.
– Det ska locka en ny kategori norrmän till Värmland, säger Årjängsföretagaren Sten Kilander.
Han är en av dem som står bakom planerna på ett upplevelsecentrum i Töcksfors, där man ska sätta fokus på andra världskriget och historierna kring gränsen.
– Intresset för kriget är stort i Norge. När det kommer en ny film i ämnet blir det miljonpublik, men samtidigt vet de inte vad som hände med flyktingarna som kom över gränsen till Sverige. Där finns hur många historier som helst att berätta. Till exempel om vad som hände på Claras konditori i Årjäng, säger Sten Kilander.
Han säger att det finns många norska intressenter som är beredda att satsa på projektet.
– Det finns många i Östfold, men även Olav Thon-gruppen är ett alternativ. Än så länge är det lösa boliner och inget finns påskrivet, men vi ska jobba stenhårt för att förverkliga det här.
En skiss över upplevelsecentrumet har tagits fram, och den är ritad utifrån det gamla Konsumhuset i centrala Töcksfors. Men även Handelsparken kan stå värd för det, samtidigt som:
– De norska intressenterna vill bygga själva, säger Sten Kilander.
Kostnaden uppskattas landa på 70–80 miljoner kronor. Något man räknat ut utifrån Vikingaliv på Djurgården i Stockholm.
Vad ska det vara för innehåll?
– Vi ska plocka fram specifika historier och ha det väldigt interaktivt. Sticky Beat i Karlstad är involverade i det. Vi kommer såklart också ha föremål, men det är det minsta problemet. Det finns många museer på båda sidorna om gränsen.
Några år in i framtiden
Förhoppningen är att kunna locka uppemot 100 000 besökare årligen till Töcksfors, besökare som vill ta del av krigshistoria.
– Och det är framförallt norrmän, för intresset finns i alla ålderskategorier. När filmen om sabotören Max Manus gick upp på bio drog den 1,3 miljoner besökare i Norge. I Stockholm la man ner den efter en vecka.
– Vi ska locka de norrmän som inte är intresserade av gränshandeln i första hand. Vi hoppas kunna ta 10 procent av dem som åker till Nordby och Strömstad.
När ett eventuellt invigningsband kan klippas kan inte Sten Kilander svara på i dag.
– Det är i alla fall en period på tre–fyra år innan det är en realitet. Först ska vi göra en förstudie och få med kommunen.