Hoppa till huvudinnehållet

65-årig hemlös bor på en offentlig toalett

Publicerad:
Reporter Ingrid Ramberg
Ingrid Ramberg
ingrid.ramberg@nkp.se
Det är på den här toaletten som 65-åringen bor.
Det är på den här toaletten som 65-åringen bor. Foto: Jesper Karlsson Prytz

Under sommaren har några bostadslösa kristinehamnare huserat i Musmagasinet vid Lötälven. En 65-årig man som NKP har pratat med bodde där under en period, men blev avhyst och flyttade tillbaka till den offentliga toalett där han tidigare bodde i flera månader.

I ett av kommunens äldsta hus, Musmagasinet, har många noterat att det har dykt upp madrasser och personliga tillhörigheter. Sängkläder, tomma flaskor, matförpackningar och andra föremål täcker byggnadens loft.

Det är enligt uppgift flera personer som har använt Musmagasinet som bostad under en tid.

NKP har pratat med en av dem, en 65-årig man. Först bodde han i många månader, enligt uppgifter över ett halvår, inne på en offentlig toalett. Det gäller "femkronan" som den kallas, längs Kungsgatan vid parkeringen bakom Johanssons grill och Viking pizzeria.

Hemlösa i staden: "Vi har det sämst av alla"

Efter att ha blivit avhyst därifrån flyttade mannen en kortare period till Musmagasinet innan han avhystes därifrån också.

Nu är 65-åringen tillbaka på toaletten.

Socialen om hemlösa: "Man måste vilja ha hjälp"

När NKP knackar på dörren öppnar han först inte. Efter att ha garanterats att vi bara vill prata lite sticker han så småningom ut huvudet. Mannen är märkbart irriterad.

– Jag är en gammal pensionär som inte får hjälp någonstans. Jag går inte och tjatar på socialen för jag vet att jag ändå inte får någon hjälp. De kan äta min skit, skriv det, säger mannen.

Inget vanligt problem

Utöver det uppenbara problemet att folk är hemlösa finns det också andra problem med att folk bosätter sig i kommunens fastigheter.

Det är kommunen som äger både toalettbyggnaden och Musmagasinet. Andreas Rudsvik, chef för tekniska förvaltningen, förklarar att det inte är tillåtet att bosätta sig i kommunens fastigheter på det här viset.

  • Fullt av tillhörigheter på ena sidan av Musmagasinets loft.
    Fullt av tillhörigheter på ena sidan av Musmagasinets loft. Foto: Ingrid Ramberg
  • Madrasser, filtar och täcken som lämnats kvar.
    Madrasser, filtar och täcken som lämnats kvar. Foto: Ingrid Ramberg
  • Musmagasinet är en av stadens äldsta byggnader.
    Musmagasinet är en av stadens äldsta byggnader. Foto: Frida Johansson

Det är främst under de varma sommarmånaderna som folk har bott i Musmagasinet. Det går inte att komma in i huset, utan det är på loftet man kan uppehålla sig. Skulle någon frysa och behöva värma sig i Musmagasinet skulle det kunna innebära stora risker, både personligt och materiellt.

Värme och vila har erbjudit sin hjälp

– Brandrisken är överhängande om man får för sig att värma sig med någon form av värmekälla, säger Andreas Rudsvik.

Är det ett vanligt problem att hemlösa bor i kommunens fastigheter?

– Vad jag vet så är det här bland de första exemplen som har drabbat kommunens fastigheter, svarar Rudsvik.

Vad gör kommunen åt saken?

– Vi har kontaktat Polisen för att få hjälp med att avhysa dem, men vi måste också själva försöka försvåra möjligheterna att kunna övernatta.

Artikeltaggar

Andreas RudsvikKristinehamnKristinehamn centrumNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.