Hoppa till huvudinnehållet

2019 - ett gyllene år för shoppingcentret

Publicerad:
Charlottenbergs Shoppingcenter går mot nya rekord.
Charlottenbergs Shoppingcenter går mot nya rekord. Foto: Lisa Olaison

Shoppingcentret i Charlottenberg är van att slå rekord, men inte riktigt av det här måttet. Butikernas totala omsättning har hittills ökat 11 procent i år.

– Vi har gjort det väldigt bra i år. Det är stor variation mellan olika butiker men alla går plus och det är jättekul, säger centrumchef Madeleine Ward.

Charlottenbergs shoppingcenter har nästintill blivit bortskämda med att sätta rekord år efter år. Men det som sticker ut nu är att alla branscher går plus, även de som tidigare varit sårbara som kläder och hem och fritid.

– Det är jättekul, säger centrumchefen Madeleine Ward.

Sticker ut gör också omsättningen. Från januari till och med augusti i år har butikernas sammanlagda omsättning ökat med 11 procent.

– Vi är långt bättre än snittet i både Sverige och Norge. Många köpcenter gör bara några procents ökning. Med 11 procent räknar jag med att vi kommer att ligga i toppen av köpcenterbarometern som vi brukar göra.

En förklaring till framgången ligger i en lönsam sommar.

– Vi hade en väldigt bra sommar som helhet. Juli är vår stora månad och butikerna gjorde ett enormt jobb då och tog väl hand om alla kunder. Sådana saker sprider sig, bra upplevelser och bra service ger ett bra minne och en bra erfarenhet. Och det bygger för framtiden. Det är väldigt roligt att se. Det är tack vare personalen som vi kan få till det här.

Det måste betyda att butikerna är bra på att rekrytera?

– Absolut. Sommaren var jättebra och det beror på att erfaren personal lämnat över till nya duktiga medarbetare.

Hur hittar ni all arbetskraft?

– Vi har över 800 anställda och det har sina utmaningar att hålla en duktig personal. Vi jobbar mot Taserudsgymnasiets handelsprogram med apl-elever. Det har vi gjort i 2,5 år nu. Ambitionen är elever som går handel ska göras redo för att kunna få fast jobb när de är klara efter skolan. Det är ett spännande projekt som gett många duktiga anställning.

"Vi ger personalen så mycket uppskattning vi kan, det är tack vare dem som vi kan få till det här", säger centrumchef Madeleine Ward.
"Vi ger personalen så mycket uppskattning vi kan, det är tack vare dem som vi kan få till det här", säger centrumchef Madeleine Ward. Foto: Jonas Klint

80 procent av centrets kunder är norrmän. Förra året noterades 4,7 miljoner besökare som tillsammans handlade för 2,7 miljarder kronor. Det mesta talar för att det slås rekord i båda kategorier när året summeras.

– Nu efter augusti är vi redan uppe i nästan 4 miljoner besökare. 5 miljoner är vårat mål, ett högt mål men vi jobbar för det. Vi har också som mål att nå en omsättning på 3 miljarder kronor, det vore en milstolpe att få till det.

För att stärka sig ytterligare i konkurrensen pågår planer på att bygga ut centret.

– Vi kommer att börja med att bygga ut Shoppingcenter Nord, Morast. Det är det primära i dagsläget. När det är klart är inte säkert än, vi har precis börjat rita på en detaljplan.

Vilken aktör/aktörer kommer att etablera sig där?

– Vi har dialoger med många branscher. Det enda säkra är att det kommer bli en eller flera aktörer som inte finns idag, som ska bredda utbudet ännu mer.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterEkonomiGränshandelHandelMadeleine WardNäringslivNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.