Moderat systemfel

Ledare
PUBLICERAD:
Monopol ger köer.
Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT
Gör det möjligt för Systembolaget att också ha söndagsöppet, basunerade Moderaterna ut under fredagen. Det är ett förslag från partiledningen som skall behandlas på partistämman som går av stapeln i Västerås i oktober. Och visst, det finns all anledning för att Systembolaget likt alla andra affärer också kan ha öppet på söndagar. Men är det verkligen rätt fråga att driva just nu?

I en situation när våldet breder ut sig, med skjutningar och sprängningar, oftast till följd av gängkriminalitet, kan det synas vara en smula felprioriterat att aktivt driva frågan om att kunna köpa öl, vin och sprit också på söndagar. Och detta från ett parti som annars ägnat de senaste veckorna att skarpt kritisera regeringspartierna för handlingsförlamning när det gäller gängkriminaliteten.

Nu måste ett parti, särskilt ett som gör anspråk på att vara statsbärande, förvisso ha en bred politik på många områden, och kan inte stirra sig blinda på vissa frågor. Det har vi mer enfrågepartier till, men då brukar dessa också vara mindre. Att Moderaterna inte vill framstå som enbart ett lag-och-ordning-parti är därför begripligt, men då gäller det att välja rätt frågor att driva, och söndagsöppet på Systemet är inte direkt en sådan. Utan vare sig politisk vilja eller stöd från andra partier är dessutom tanken dödfödd redan från början.

Söndagsöppet kan i och för sig presenteras som en frihetsfråga, en fråga om att minska statligt förmynderi och låta vuxna människor själva få avgöra när och hur de bäst kan inhandla sin alkohol. Ungefär som när vi fick lördagsöppet. Men om tanken från moderat håll är att driva det som en frihetsfråga så faller det märkligt platt eftersom man ändå godtar själva tanken på ett Systembolag, ett statligt monopol för alkoholförsäljning.

Varför inte ta steget fullt ut? Det är nog många moderater som skulle föredra en sådan tydlighet. Visserligen finns det heller inget stöd eller vilja från andra håll att driva en sådan linje, men den vore åtminstone ideologiskt konsekvent, och av betydligt större dignitet, om man nu ändå vill ha en idémässigt bra fråga att profilera sig på. Partiet skulle också kunna koppla ihop förmyndarpolitiken med den brottslighet som blir följden genom av smuggling och langning av alkohol. Ungdomsförbundet MUF har i alla fall, som ungdomsförbund plägar göra, länge drivit frågan om ett avskaffande av Systembolaget.

Men den debatten vill eller vågar man inte ta. Redan nu så får ju Moderaterna slängt i ansiktet att missbruk och beroende ofrånkomligen skulle öka i takt med ökad alkoholkonsumtion, och att ökad tillgänglighet leder till ökad konsumtion. Fast då kan man ju undra varför det gick att införa lördagsöppet utan större åthävor.

Sedan har också alkoholkonsumtionen faktiskt minskat. Senaste siffror från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) säger att det år 2018 dracks 2 procent mindre alkohol per invånare över 15 år än året innan. Ungdomar dricker också mindre, mycket beroende på att de skaffat sig andra beroenden – av sociala medier och dataspel.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.