Hoppa till huvudinnehållet

Felicia ska fånga drömmar i Europa

Publicerad:
Efter mycket om och men kom Felicia Johansson fram till vad hon vill göra. I alla fall till att börja med. Det blir tre månader i Europa.
Efter mycket om och men kom Felicia Johansson fram till vad hon vill göra. I alla fall till att börja med. Det blir tre månader i Europa. Foto: Helena Karlsson

Vilka drömmar har européerna? Och hur ska man våga förverkliga dem?

Det ska Felicia Johansson försöka ta reda på, när hon gör verklighet av sin egen dröm.

Felicia Johansson bor för tillfället i Forshaga, men på måndag reser hon ut i Europa.

Det är ett sätt att göra verklighet av en dröm. Men resan dit har tagit tid.

– Direkt efter gymnasiet började jag plugga på universitetet, för det kändes som ett tryggt val, säger hon.

Men efter ett år hoppade hon av. Att studera var inte det rätta för henne vid det tillfället.

Så Felicia började göra listor, tusentals listor som hon själv säger.

– Jag skrev ner vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra, i ett försök att komma underfund med vad nästa steg ska bli.

Men på listorna fann inte Felicia Johansson någonting som hon vågade satsa på. I stället for hon över gränsen till Norge för att tjäna pengar. Men de båda ländernas valuta var ungefär likvärdiga så hon åkte hem och fortsatte med sina listor. Och så en dag…

– Jag satt och var trött på de egna tankarna, med virrvarr och vilsenhet, och lyssnade på en podcast av Rob Dial. Han pratade om hur man kan skapa sin egen framgång bara man hittar vad man vill göra och vad som passar en själv.

Hon tog fram papper och penna och gjorde en av övningarna i podden, som går ut på att man skriver ner vad man är bra på, vad man gillar och något som kan göra samhällsnytta. Felicia Johansson skrev ner att hon tycker om att prata, skriva, träffa människor och hon har velat resa sedan hon var ung.

Av de intervjuer som Felicia Johansson gör under resan ska det bli flera avsnitt till den egna podcasten. "Jag ska inte grilla dem, utan det ska vara en öppen konversation där de får berätta om vilka drömmar de har."
Av de intervjuer som Felicia Johansson gör under resan ska det bli flera avsnitt till den egna podcasten. "Jag ska inte grilla dem, utan det ska vara en öppen konversation där de får berätta om vilka drömmar de har." Foto: Helena Karlsson

Ur detta föddes det hon nu ska göra: Resa runt i Europa och prata med, främst, ungdomar, om deras drömmar. Samtal hon ska göra en podcast av.

– Jag ska inte grilla dem, utan det ska vara en öppen konversation där de får berätta om vilka drömmar de har, vad de drömt om och om de har uppnått något och hur de nådde dit.

Men även äldre kommer att få Felicias mikrofon framför munnen.

– För att höra hur de gjort för att komma dit de är, det är intressant att höra. Eller så är det en vuxen som inte har gjort något av sina drömmar och det är en ännu större tankeställare för en ungdom. Att verkligen våga, annars kanske man aldrig gör det.

Men då hon var inne på att uppfylla så många drömmar som möjligt, så kommer hon även skriva en del reportage under resans gång. Texter som NWT:s läsare får ta del av i Helg.

Texterna kommer att vara en blandning av de möten hon haft och intressanta ställen hon besökt, någon hon upplevt eller sånt fler borde se.

Totalt kommer hon färdas genom 14 länder innan hon i december åter är hemma i Värmland.

– Jag kommer att tågluffa, för det är billigt, bra för miljön och ett ypperligt sätt att träffa människor på.

När Felicia Johansson pratat med vänner om vad de tänker och känner har det visat sig att de varit lika ”vilsna” som hon. ”Vissa visste inte ens vad de har för drömmar. Det såg jag som ett problem, för det gör att många ungdomar inte vågar satsa på någonting.”
När Felicia Johansson pratat med vänner om vad de tänker och känner har det visat sig att de varit lika ”vilsna” som hon. ”Vissa visste inte ens vad de har för drömmar. Det såg jag som ett problem, för det gör att många ungdomar inte vågar satsa på någonting.” Foto: Helena Karlsson

Hur löser du boendefrågan?

– Det löser jag efter vägen. Det finns gott om hostels och couchsurfing (att sova på någons soffa, reds. anm.) som jag ska använda varsamt. Så det blir inga lyxhotell inte.

Inför resan har hon pratat med många engelsktalande gäster under tiden hon jobbat på restaurang.

– Då har jag passat på att fråga var de kommer från, för att se om det är något ställe jag ska åka till. Av ett tyskt par fick jag en handskriven lista med saker jag borde göra i Hamburg, så där kommer jag stanna några dagar till att börja med.

Vad har du för förväntningar och förhoppningar på resan?

– Att träffa människor man kan ha kontakt med efteråt, men framförallt att folk blir inspirerade av att höra vad vi har att säga så de vill göra det man har drömt om.

Hur känns det att ha vågat följa en dröm? Känns det rätt?

– Ja, just nu i alla fall, sen får vi se när jag sitter på tåget. Men nu känns det bättre än på länge, för jag behöver inte tänka vad jag ska göra. Nu har jag bestämt mig och vet vad jag ska göra i tre månader.

Efter resan, vad har du för planer då?

– Jag måste hem och byta packning i alla fall, säger hon och skrattar.

– Men jag ska följa nästa grej jag vill göra, utan att vrida och vända för mycket. Vad det är vet jag inte i dag, men jag hoppas att jag blir kär i någon av städerna jag åker till och kan återvända och jobba där.

Förhoppningen med resan är att träffa människor att hålla kontakten med, men också att andra ska kunna inspireras av det Felicia Johansson gör.
Förhoppningen med resan är att träffa människor att hålla kontakten med, men också att andra ska kunna inspireras av det Felicia Johansson gör. Foto: Helena Karlsson

Hon planerar att återvända till studierna om något år, men vill uppleva en del innan dess. Vad hon ska plugga vet hon inte än.

– Men jag tänker att jag kanske har tagit reda på det när året är slut. Jag ska fråga folk vad de jobbar med, och kanske får jag reda på jobb jag inte hört talas om och som kanske verkar intressant.

På måndag, den 16 september, bär det av och första texten från Felicia Johansson publiceras i Helg den 19 oktober.

Fotnot: Den som vill lyssna på Felicias podcast Limitless hittar den på streamingtjänsten Spotify, första avsnittet publiceras i dag, den 14 september.

Artikeltaggar

Felicia i EuropaForshagaHelgPodcastResor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.