• idag
  1 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Children of Morta

Spel
PUBLICERAD:

Children of Morta

Windows
Dead Mage
Åldersmärkning: 12

Fantasyspel kan påfallande ofta sakna just fantasi. Det är märkligt hur lite magi som kan rymmas i en del av de där trollskogarna. Nu är jag så klart orättvis, för alla genrer bygger på specifika grundbultar som upprepas. Det är bara lätt att göra sig lustig över att en genre som har fantasi i namnet ibland saknar just den biten.

Min poäng är dock att ibland behövs inte nytänk för att något ska sticka ut. Children of Morta är en ganska klassisk fantasysaga om en familjs kamp mot en obeskrivlig ondska som infekterar världen omkring dem, bit för bit. För att besegra hotet måste de slåss i fuktiga grottor, ruinstäder och mörka skogar. Ett typiskt actionrollspel, helt enkelt.

Men det visuella är något utöver det vanliga i Children of Morta. Vad som i grunden är bekanta inslag framstår som säregna och gåtfulla. Som så ofta hänger allt på hur något gestaltas, snarare än vad. De handmålade miljöerna är både vackra och hotfulla, inbjudande och lite obehagliga. Fantastiska att titta på är det, hur som helst. Detsamma gäller animationerna och karaktärsmodellerna, som är omsorgsfullt utmejslade pixlar som utstrålar massor med personlighet med små medel.

Spelmässigt är det ett hack n’ slash av den gamla skolan, fast med tillägget att spelet är byggt med lokal co-op i åtanke. Det är logiskt, för berättelsen handlar om familjegemenskap och att ta stöd av varandra i svåra tider. Plus då att det är roligare att spela flera. Med tiden låser du upp fler och fler familjemedlemmar, alla med sina förmågor och spelstilar. Allt som allt finns sex spelbara karaktärer att välja mellan, från bågskytten till bjässen som vevar med en enorm hammare.

Children of Morta är ett familjärt actionrollspel, presenterat på ett sätt som får det att kännas unikt och udda. Atmosfären är sagobokstjock, och mellan uppdragen får man se små scener från familjens liv – ibland förvånansvärt rörande i all enkelhet. I utbudet av gapiga storspel som skriker efter din uppmärksamhet, så erbjuder det här spelet lite respit.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.