Hoppa till huvudinnehållet

Närstudie av Färjestads målvakter

Publicerad:
Målvaktstränaren Maciej "Masken" Scwoch är redo för sin femte säsong i Färjestad. I vinter är Markus Svensson och Arvid Holm hans lärjungar.
Målvaktstränaren Maciej "Masken" Scwoch är redo för sin femte säsong i Färjestad. I vinter är Markus Svensson och Arvid Holm hans lärjungar. Foto: Helena Karlsson

Brödraskap, framgångsfaktorer och värvningskrav.

Här öppnar Maciej "Masken" Szwoch upp dörren på vid gavel och ger oss en ofiltrerad bild över målvaktsläget i Färjestad.

FBK har en stark tradition av att förvärva och förädla högklassiga målvakter. Det finns otaliga exempel på killar som slagit igenom och förvandlats till både jättar och monster.

Såsom förra säsongen.

Markus Svensson och Adam Werner - som faktiskt var ifrågasatta av både experter och supportrar innan SHL-premiären - växte nämligen ut till ett av SHL:s absolut bästa målvaktspar.

Ett förvånansvärt bra utfall - även enligt arbetsgivaren.

– I Mackan visste vi i stort sett vad vi skulle få men att Adam skulle göra så bra ifrån sig som han gjorde var en jättebonus för oss. Vi hade inte räknat med att han skulle ta de kliven som han faktiskt tog, säger målvaktscoachen Maciej Szwoch.

Tuffa beslut

Han berättar att det också gjorde att tränarna ställdes inför ett något oväntat dilemma.

– När Mackan var skadad i omgångar klev ju Adam in och var minst lika bra, så det var inte alls givet för oss vem som skulle starta när båda var friska. Det var faktiskt tufft för oss.

Ett angenämt problem, såklart, men...

– Adam kunde bli skitförbannad om han inte fick spela, och då tog han det med mig. Däremot lät han det aldrig spilla över på Markus eller vice versa - de särskiljde alltid på sak och person och det hedrar dem.

Masken beskriver det som något av "en oväntad vänskap".

– De hade en otroligt stark och fin relation. De var som bröder, gjorde allt tillsammans och hade massor av internskämt. Det är ganska fantastiskt med tanke på att de båda var och är extremt stora tävlingshuvuden.

Markus Svensson och Adam Werner blev mycket goda vänner under den gångna säsongen.
Markus Svensson och Adam Werner blev mycket goda vänner under den gångna säsongen. Foto: Tommy Pedersen/TT

Men även om Adam Werners storspel överrumplade många så var Masken väl medveten om att potentialen fanns.

– Jag hade jobbat med Adam sedan han spelade Ivan Hlinka Memorial Cup (2014) och jag var hans landslagscoach, så det är klart att det fanns en ganska lång och djup relation. Men även om man vet vilken potential som finns tror jag aldrig att man kan förutsäga var de ska hamna i slutändan.

Arvid den store

Rent statistiskt blev Werner trea i målvaktsligan.

Framgången resulterade i att Färjestad tappade sin jätte till NHL och att klubben tvingades ge sig ut på marknaden för att hitta en ersättare.

Men jakten blev inte särskilt långdragen.

Redan i maj stod det klart att FBK plockar in Arvid Holm från Karlskrona och rent krasst kan man tycka att han är väldigt lik sin föregångare.

I alla fall till storlek och ålder; Arvid är född 1998 (ett år yngre) och mäter 193 centimeter (en femkrona kortare).

– Det är lätt att tro att vi gjort en "copy paste" från förra säsongen men så är det inte. När vi rekryterar tittar vi efter specifika egenskaper och uppfyller man dessa spelar det egentligen ingen roll om man är 1.75 eller 1.95. Men det är sant att vi var intresserade av att jobba med en ung kille.

"Bara en faktor"

Masken tycker att betydelsen av målvakternas storlek är överdriven.

– Jag tycker att man fastnar alldeles för mycket i storleksdiskussionen. Det handlar mer om att "fylla sin box"; storleken är bara en faktor som man kan använda sig av när man bygger en spelidé.

Vad är det för specifika egenskaper ni tittar efter?

– Det finns vissa vi inte pratar högt om men jag kan nämna några och en av dem är mognad; förståelse kring vem jag är som person och idrottsman. En annan är förmågan att tävla och driva sig själv. Finns dessa ingredienser finns också väldigt goda förutsättningar att utbilda och utveckla spelaren i fråga.

Arvid Holm värvades från allsvenska Karlskrona.
Arvid Holm värvades från allsvenska Karlskrona. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur skulle du beskriva Arvid Holm?

– Självbild är det första ordet jag kommer att tänka på. Han har otroligt bra koll på vem han är och inte är, vad han kan och inte kan. Sedan är det så att han har en väldigt intressant bakgrund rent målvaktsmässigt. Det är till exempel inte jättelänge sedan han började jobba med en målvaktstränare fullt ut vilket betyder att han har fått tänka mycket själv kring sitt spel.

Masken tycker att det är en bra egenskap.

– Det gör att han inte är särskilt låst till ett exakt sätt att spela och det tycker jag är en stor fördel eftersom han då spelar ishockey. Han spelar i mål.

Är det en nackdel att Arvid "bara" har en seniorsäsong i bagaget?

– Både och. Det är en fördel så till vida att det inte finns så mycket att fundera över och det är bara att gå ut och köra. Nackdelen är väl att han inte har Markus Svenssons breda erfarenhet vad gäller att hantera pressen när det blåser. Men någonstans måste han skaffa sig den också.

Maskens projekt

Vikten av att ha två högklassiga målvakter i truppen är tydlig i dagens hockey.

Det pekar inte minst Maskens färska studie på.

– Jag har lite svårt att sitta still så jag startade ett litet projekt i somras där jag gick tillbaka de senaste sex åren och tittade på alla startande målvakter i lag som spelat i semifinal eller bättre.

I kartläggningen ingick såväl SHL som Champions League, Euro Hockey Tour och landslagsspel.

Syftet var att se hur mycket dessa lag matchat sina målvakter.

– Och det visar sig att det är ganska jämt mellan deras så kallade första- och andramålvakter. Det är väldigt få i SHL som startat över 35 matcher och det innebär att du har ytterligare 20 matcher att portionera ut.

Viktigt med energi

Kontentan blev helt enkelt att det inte är hållbart att förlita sig på bara en burväktare.

– Det finns gott om exempel - i alla klubbar kan jag tycka - där man kan se att lagen som haft mer energi på målvaktssidan också varit mer framgångsrikt.

Inför förra säsongen ändrade Masken också sitt upplägg, just för att skapa mer energi hos sina adepter.

– Jag, Lars och Stefan (Haugen och Stéen - FBK:s förra målvakter) kunde hamna på ett område och fastna där. Det gjorde att vi glömde andra delar i spelet. Så nu såg jag till att varva mycket mer, det gick nästan som en cykel och det tycker jag gav önskvärd effekt.

Hur ser du då på det faktum att Färjestads målvakter gick från att vara ifrågasatt till att bli ligans bästa förra säsongen?

– Att jag har lärt mig läsa lagom mycket i tidningarna, haha. För när jag till exempel var i Modo ansågs Linus Ullmark och Anton Forsberg också vara det "sämsta målvaktsparet" - men det slutade med att Linus vann Honken Trophy (ligans bästa målvakt).

Maciej Szwoch har varit i Färjestad sedan säsongen 2015-2016.

Linus Ullmark är en av Maciej Szwoch tidigare adepter. Nu spelar han i NHL och Buffalo Sabres.
Linus Ullmark är en av Maciej Szwoch tidigare adepter. Nu spelar han i NHL och Buffalo Sabres. Foto: Jeffrey T. Barnes

Artikeltaggar

Adam WernerArvid HolmIshockeyMaciej SzwochMarkus SvenssonNedsläpp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.