Jobbar hela natten – får inte betalt för det

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten ifrågasätter varför hon som behandlingspersonal inte får betalt för alla timmar hon jobbar. Bilden är från annan plats än insändarskribentens arbetsplats.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jag lämnar mitt hem klockan 14.45, och kommer hem kl 10.15 , morgonen efter.

Däremellan är jag på mitt arbete. Jag står till min arbetsgivares förfogande. Jag vet aldrig hur en natt ser ut. Hur många gånger larmet går. Hur många gånger någon behöver på toaletten. Om någon får ångest, eller ännu värre , blir akut sjuk eller får ett ep-anfall. Ibland finns vi med vid livets slutskede

En del nätter är lugna, med bara ett eller två larm.

En del nätter är jag vaken hela natten, för att sedan åka hem till min familj igen och fungera som mamma, trots lite eller ingen sömn.

Ingen av dessa nätter får jag fullt betalt.

Tänk er in i det en stund.

Jag får i dagsläget betalt för 70 procent av natten. Jag jobbar alltså gratis 30 procent.

Nu vill vår kommun att vi ska gå över till ett annat avtal, Bilaga J, som är ett avtal som finns i stora delar av landet.

När det avtalet går igenom får vi betalt för 50 procent av natten.

Då ska jag arbeta halva natten gratis?

Jag ska torka kräk, trösta någons anhörig i ett ångestanfall, finnas där när patienten inte kan sova, gratis? Jag ska hjälpa och finnas för andra människor hela natten gratis. Någon natt händer det dock, att man kan få sova. Lyssnandes och lite på spänn ifall larmet går.

Jag sover dock inte i min säng. Bredvid min man, tillsammans med mina barn.

Jag är på arbetet. Jag älskar mitt arbete och jag gör ett bra arbete.

Men jag känner mig rätt värdelös. Jag undrar varför inte jag kan få betalt för mina timmar på arbetet? Vad är det som gör att vi som arbetar så kallad journatt inom vården inte ska få betalt för gjorda timmar?

Jag undrar hur många som faktiskt vet att avtalen ser ut såhär?

Nej jag vill inte kämpa för att behålla vårt nuvarande avtal heller, jag vill att personalen får betalt för all tid på arbetet.

Jag gör ett bra arbete, och jag förlorar mycket tid med min familj.

Låt mig få märka det i lönekuvertet. Låt mig få lön för tiden på arbetet.

För jag vet helt ärligt inte hur mycket mer av mig själv jag orkar ge, utan att få något tillbaks.

Jag önskar att alla sätter sig in i situationen. Sedan vill jag att ni talar om för mig, varför är inte jag värd lön för hela natten?

Sandra Lindgren, behandlingspersonal

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.