Categorical en vinnare igen

Publicerad:
Foto: Lennart Kihlman

Sommarsäsongen för Categorical var inte vad Jonas Moberg hade hoppats på men hösten kan bli desto roligare.

Under fredagen vann han i Årjäng på ett bra sätt från ledningen.

– Nu tar vi ett lopp i taget och så får vi se om det kan bli V75 framöver, berättade Moberg.

Fredagens start var årets sjunde för Categorical och den första sedan den 20 juli.

Det var upplagt för en rejäl körning från start i loppet och det blev det också. Categorical öppnade snabbt och när Fairyman galopperade i den första kurvan kunde Jonas Moberg sätta sig till rätta i ledningen.

Efter en snabb öppning, 09,5/500 meter, sjönk tempot till 14,0 på kilometern och efter en snabb avslutning vann Categorical på 12,8 över kort distans.

– I den sista kurvan ville jag inte släppa ut Mikael J Andersson från min rygg och min häst var sedan lite seg att få i gång på upploppet, men den sista biten kände jag tagen i tömmarna igen. Vi har haft lite problem med honom i sommar men nu är han tillbaka, jag tror att det kan bli en spännande höst, sa Jonas Moberg.

Trippel för Jakobsson

På V65-spelet blev det två värmländska segrar till genom Global Approval och Åsens Aragon.

Magnus Jakobssons Global Approval fick inleda i dödens men tog över 900 kvar när ledande Youssea Gazolina galopperade. Den tunga inledningen bekom inte Global Approval det minsta utan segern blev säker.

– En fin treåring som gör allt rätt, berömde Jakobsson.

Han blev den framgångsrikaste kusken den här dagen då han även vann två lopp efter V65-spelet.

Kallblodet Mine fick en resa i andra par utvändigt och avgjorde mot en tapper Björkeviking. Kapabla Listas Marion tog sin första seger i Jakobssons regi när hon ledde det sista loppet från första till sista steg.

Med Caroline Björkegrens Åsens Aragon visade Carl Johan Jepson vilken skicklig startkusk han är när han från ett springspår på tillägg satt i spets i den första kurvan. Jepson valde sedan att släppa till C.C.Sugar och Ole Johan Östre för att sedan speeda till seger på upploppet.

Nytt svenskt rekord

Robert Bergh vann de två första V65-avdelningarna och den som imponerade mest var tveklöst kallblodet Buska Blyg, som vann på ett nytt svenskt rekord för treåriga hingstar över lång distans.

Buska Blyg ångade på i ledningen och var överlägsen när han vann på tiden 28,8/2 640 meter, en förbättring av det svenska rekordet med 4,1 sekunder!

– Jag hade bestämt att han skulle få springa på i dag då han har känts väldigt bra de tre, fyra senaste veckorna men inte haft flyt i loppen. Buska Blyg har alla förutsättningar att bli en topphäst, sa Bergh.

Som dessförinnan hade vunnit V65-1 med Årjängsägde Höwings Unbeatable, som efter ett lopp utvändigt om ledande Zagor Grif plockade ner denne med knapp marginal den sista biten.

Även André Eklundh tog en dubbel då han vann med hästar som tränas av Sofia Aronsson.

Valkyria Bob kördes till spets mitt i loppet och Super Blood Avista ledde sitt lopp från start till mål.

Artikeltaggar

Årjängs travbanaCarl Johan JepsonJonas MobergMagnus JakobssonMikael J AnderssonTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare