Splittrad och svag EU-kommission

Ledare
PUBLICERAD:
Ursula von der Leyen presenterar sin kommission.
Foto: Virginia Mayo/AP
Vid en genomläsning av förslaget i till ny EU-kommission påminns man som det gamla skämtet om att i helvetet så är kockarna engelsmän, polisen tyskar, mekanikerna fransmän och allt organiseras av italienarna. Fullt så illa är det nu inte men sammansättningen och arbetsbeskrivningarna får en onekligen att studsa till.

Under tisdagen presenterade EU-kommissionens nyvalda ordförande Ursula von der Leyen förslaget till nya kommissionärer, som nominerats av medlemsländerna. Det blir 26 platser att fördela och det har varit svårt att hitta sysselsättning för alla. von der Leyen har därtill nominerat åtta vice ordföranden, varav tre dessutom fått epitetet verkställande, för att ha ett övergripande ansvar för vissa områden som skall ligga i fokus.

Den förra kommissionen hade ett liknande upplägg, men den här är mer än lovligt spretig, och det är svårt att få någon överblick över vilka ansvarsområden som gäller och vilka gränsdragningar som gjorts. Lägg därtill de närmast orwellska formuleringarna i arbetsbeskrivningarna och intrycket blir en splittrad och svag kommission, vilket i och för sig inte behöver vara några dåliga nyheter. En svag kommission hittar förhoppningsvis inte på för mycket överstatliga dumheter.

Men smaka på de här formuleringarna. Valdis Dombrovskis från Lettland får som verkställande viceordförande ansvar för "en ekonomi som fungerar för folket". EU:s "utrikesminister" Josep Borrell från Spanien blir vice ordförande för "ett starkare Europa i världen". Det finns också poster som vice ordförande för "värderingar och öppenhet" och "interna relationer och framsynthet". Mest omtalat – och kritiserat – blev greken Margaritis Schinas post som vice ordförande för "att skydda vår europeiska livsstil".

Bakom den sista döljer sig ett övergripande ansvar för bland annat migrations- och integrationsfrågor. Det innebär att svenska Ylva Johansson (S) faktiskt inte får eget ansvar för migrationen som det först verkade. Hon kommer som kommissionär för inrikesfrågor och migration ändå vara underställd den grekiske kristdemokraten Schinas, vilket kan bli intressant. Johanssons portfölj är därför inte så jättetung.

Schinas och Johansson kommer att få svårt att sy ihop en mer EU-gemensam asyl- och migrationspolitik. Medlemsländerna har för olika syn helt enkelt. Att det är en kommissionär från Grekland – ett land som av rent geografiska skäl drabbades kanske allra hårdast av migrationskrisen 2015 – och en från Sverige – ett land som med berått mord öppnade sina gränser bra mer än vad vi förmådde att ta emot – som skall leda detta arbete gör det extra svårt.

När man då också betänker att det är en polack som skall ansvara för jordbrukspolitiken, en belgare för rättsstatsfrågor, en bulgar för ungdoms- och framtidsfrågor, en italienare för ekonomiska frågor, en rumän för transportfrågor och en lett för finansiella tjänster är det kanske lite fördomsfullt om man påminns om det där gamla Europaskämtet.

Nu är detta inte spikat än. Först måste kandidaterna ta sig igenom den eklut som utfrågningar i Europaparlamentet nästa månad innebär, innan den nya kommissionen kan komma på plats den 1 november. I vilket fall som helst blir det en svag kommission och blir det ändringar i sammansättningen till följd av utfrågningarna så kommer den att bli än svagare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.