Hoppa till huvudinnehållet

Markus Svensson – en naturkraft

Publicerad:
Alla behöver vi ladda batterierna. FBK-målvakten Markus Svensson gör det bäst ute i naturen.
Alla behöver vi ladda batterierna. FBK-målvakten Markus Svensson gör det bäst ute i naturen. Foto: Fredrik Karlsson

Naturens helande kraft bör inte underskattas.

Fråga bara FBK-målvakten Markus Svensson - han ger sig ut i skogen närhelst det finns möjlighet.

– Jag fyller på mina energidepåer bäst på det sättet, säger han.

Markus Svensson, som är uppvuxen vid den småländska kuststaden Kalmar, berättar att han alltid uppskattat naturlivet och att det kan vara ett släktdrag.

– Min farfar jobbade till sjöss, även min pappa gjorde det förr, och min ena farbror gör det fortfarande. En sommar var även jag med och hjälpte till, säger Svensson.

På senare år har 35-åringen dock sökt sig till fastare mark.

Så snart schemat, vädret och livet tillåter packar han sin väska och ger sig ut bland skog och terräng.

– Det behöver inte vara några jätteturer, ibland handlar det bara om en liten promenad. Men jag tycker att det är väldigt skönt att få komma ut med jämna mellanrum. Det är rogivande och jag mår bra av det.

Helst av allt föredrar FBK-stjärnan fjällvandring med övernattning i tält och allt vad det innebär.

– Nu var det dock ett tag sedan jag var ute på en sådan längre tur. Senast var i Åre, förra våren. Då vandrade jag i tre dagar och det var jättehärligt.

"Det är rogivande och jag mår bra av det", säger Markus Svensson om sitt intresse för friluftsliv.
"Det är rogivande och jag mår bra av det", säger Markus Svensson om sitt intresse för friluftsliv. Foto: Fredrik Karlsson

Minnesvärda resor

Markus Svensson har flera guldkorn på sitt cv.

Två av dem är Trollsjön, alldeles mellan riksgränsen och Abisko nationalpark, samt Kebnekaise, Sveriges högsta berg.

– Trollsjön var första turen som jag var ute på själv och det handlade bara om några timmar men det var jättevackert. Och vid Kebnekaise hade vi så tur med vädret att det blev en enorm utsikt däruppifrån. Det var verkligen en höjdpunkt, en av mina absolut största upplevelser.

Sedan flytten till Karlstad är det Färjestads kommunikationsansvarige Stefan Eriksson som guidat Svensson genom de värmländska pärlorna.

– Jag har fått många tips av honom och det har varit väldigt uppskattat. Tilas Stoll var till exempel ett riktigt guldkorn. Dit åkte jag tidigt förra våren och det var verkligen läckert. Det var häftigt att se alla de gamla gruvorna, sjön och gångarna man fick huka sig genom. Dessutom var det en väldigt fin dag; det var soligt och på marken låg det fortfarande lite snö kvar.

"Lite flummigt"

Svensson beskriver intresset som en nyttig och viktig kontrast till hans yrke.

– Det låter kanske lite flummigt men det är som att jag nollställer mig lite. Det rensar tankarna, och jag känner mig lugn. Jag skulle säga att jag fyller på mina energidepåer bäst på det sättet.

Meditation och yoga är andra beprövade varianter.

– Men man hinner ju inte med allt, så det är något jag bara håller på med till och från. Jag tycker att även det är spännande och energigivande områden.

Tv-bilder fångar ofta kalmariten där han i spelavbrotten under match kliver in i något slags meditativt tillstånd (rullar ögon och pratar med sig själv).

Vad handlar det om?

– Jag gör det för att känna mig skärpt, för att justera min anspänningsnivå dit jag vill ha den. Ibland försöker jag elda på mig själv och ibland försöker jag lugna ner mig.

Och det funkar alltså bättre av att säga dessa ord istället för att bara tänka på dem?

– Ja, det tycker jag. Sedan vet jag inte om det finns någon forskning på det men jag tycker att det blir kraftigare då, haha.

Nu, med fyra månaders distans, ser Markus Svensson tillbaka på säsongen med blandade känslor.

– I det stora hela gjorde vi det bra, för vi klarade många av de mål som vi satte upp. Men jag tycker att sista månaden är så otroligt avgörande för hur man känner kring en säsong, och det är klart att det var extra bittert att åka ut när vi var så pass nära att nå final som vi var. Personligen känner jag att man bara kan vara helt nöjd om man vinner.

Hur går tankarna inför kommande säsong då?

– Att det ska bli jättespännande. Även om vi har tappat ett par skickliga spelare så tycker jag att de som kommit in har sett väldigt intressanta ut. Sedan fick vi ju behålla stora delar av truppen från ifjol, och det tror jag är nyttigt.

Årets utropstecken?

– Lilliz (Marcus Nilsson). Han har i och för sig varit bra en längre tid men nu under försäsongen tycker jag att han har sett extra hungrig ut. Det gäller även Axel Ottosson.

Fotnot: Tilas Stoll ligger på Högbergsfältet, vilket är ett naturreservat knappa milen norr om Filipstad. Inom området finns cirka 15 gruvhål.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMarkus SvenssonNedsläpp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.