Satsa på fler grönområden - för barnens skull

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Våxnäsparken i Karlstad. Insändarskribenten vill se fler grönområden i våra städer.
Foto: Christer Wik
Det bästa ett samhälle kan investera i är dess barn och deras framtid. Greta Thunberg med flera undrar vilken miljö vi vuxna överlämnar till våra barn och barnbarn. Inte minst samhällsplanerare har här ett ansvar.

I TV-programmet Vetenskapens Värld, ”Frisk av naturen” den 2 September redovisas övertygande forskning hur naturen kan skydda oss mot att bli sjuka. Natur och grönområden stimulerar immunförsvaret och mördarceller aktiveras upp till tre månader efter ett ”skogsbad” (promenad i naturen) och påverkar också det som ger lugn och avslappning, det parasympatiska nervsystemet.

I en stadsmiljö ökar stresshormoner, puls och blodtryck. I naturen får hjärnan vila. Människan är anpassad till naturen och att vistas i grönområden för att kunna återhämta sig. Vi har kanske svårt att bereda för skog i våra städer, men vi borde satsa mer på urbana grönområden för hälsans skull och inte förtäta i den omfattning som sker i Karlstad.

Att sedan offra ett paradisiskt rekreationsområde som Skutberget för kommersiella intressen är häpnadsväckande.

Den bästa investeringen för Karlstadsbornas hälsa är att bevara och utveckla Skutberget, minska förtätningen, samt bevara och utveckla fler grönområden!

Engagerad medborgare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.