Replik: Det är Socialdemokraternas politik som lett till bostadsbrist

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Samtidigt blir hyresrätter som hyrs ut i första hand betydligt under marknadspriset medan bostäder i andra hand blir övervärderade, skriver Amos Friedman och Theo Herold.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostadsbristen har blivit ett hot mot den sociala rörligheten och det är unga studenter på andrahandsmarknaden som får betala notan, skriver Amos Friedman och Theo Herold.

Svar till Alexander Paulsson och Ida Gullbrandsson(NWT 29/8).

Vi instämmer gladeligen med SSU och S-studenter om två saker: Bostadsbristen är i dag så allvarlig att studenter tvingas tacka nej till utbildningar de antagits till då de står utan bostad, samt att det dels måste byggas mera för att komma åt bostadsbristen. Till skillnad från dem har vi i Moderata studenter konkreta förslag på hur detta kan göras.

I en debattartikel i NWT den 29 augusti skriver SSU och S-studenter i Karlstad att det går att förebygga den nuvarande bostadsmarknaden är genom ett fortsatt riktat investeringsstöd, och kompiskontakt. Faktum är dock att orsaken till varför Sverige fortsätter vara ett skräckexempel internationellt för sin bostadsmarknad är på grund av den politik socialdemokraterna fört. Regleringar, centralstyrning och riktade bidrag har skapat tydliga inlåsningseffekter på bostadsmarknaden som gett upphov till insiders och outsiders. Bostadsbristen har blivit ett hot mot den sociala rörligheten och det är unga studenter på andrahandsmarknaden som får betala notan.

Dagens hyresmarknad bygger på prisreglering och att priserna bara kan befinna sig inom en särskild kil. De dyraste hyresrätterna blir billigare, men på bekostnad av att de billiga blir dyrare. Samtidigt blir hyresrätter som hyrs ut i första hand betydligt under marknadspriset medan bostäder i andra hand blir övervärderade.

Enligt Boverket ligger en genomsnittlig hyresrätt och bostadsrätt i andra hand cirka 65 respektive 140 procent över hyran för den genomsnittliga hyreslägenheten i beståndet för lägenheter i första hand. Då unga människor, ofta studenter, utgör den största verksamma gruppen på andrahandsmarknaden, är det också dessa som tar notan för att de som bor i attraktiva lägenheter i första hand ska ha en låg hyra att betala.

I januariavtalet, som slöts mellan regeringspartierna samt Liberalerna och Centerpartiet, ingår det lovande nog att friare hyressättning ska gälla i all form av nyproduktion. Däremot är detta ändå långt ifrån tillräckligt. Moderata studenter har flera förslag på att ändra utvecklingen.

Ska studenter och unga slippa subventionera attraktiva hyresrätter på förstahandsmarknaden är en helt fri hyressättning fullkomligt nödvändig. Nyproduktionen och möjligheten att hitta en bostad skulle enligt alla konstens regler öka medan både bostadssegregationen och den svarta marknaden skulle minska, rentav motverkas helt. När det kastas omkring termer som “chockhyror”, låt oss försäkra er om att omställning till friare hyressättning kan ske över tid. Dessutom kan även eventuella hyreshöjningar kontras med sänkt skatt av samma magnitud för att således minimera besvären på den disponibla inkomsten i hushållen.

Oviljan till att reformera bostadsmarknaden är att förbise grupperna som far illa av den. Det finns flera åtgärder som kan tas som även finner starkt empiriskt och historiskt stöd. Både SSU och S-studenter, likt sitt moderparti, är skyldiga till att vi nu har en defekt marknad. Unga studenter som kommit in på drömutbildningen ska inte tvingas tacka nej för att politiker är ovilliga att göra de nödvändiga reformerna som behövs.

Amos Friedman

Föreningsordförande, Moderata Studenter Karlstad

Theo Herold

Föreningsordförande, Moderata Studenter Uppsala

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.