Hoppa till huvudinnehållet

Närproducerat på Torsbymârten

Publicerad:
Den stora nyheten på årets höstmarknad i Torsby är en lokal saluhall där det kommer att säljas både hantverk och mat.
Den stora nyheten på årets höstmarknad i Torsby är en lokal saluhall där det kommer att säljas både hantverk och mat. Foto: Aron Eriksson

På fredagen inleds den stora höstmarknaden i Torsby. Nytt för i år är en saluhall med närproducerade varor, matförsäljning och på kvällen livemusik.

Den tre dagar långa folkfesten Torsbymârten, med tre kilometer stånd, lockar årligen omkring 100 000 besökare. I år gör marknadsarrangörerna i samarbete med Leader-projektet Nya friska tag, en satsning på att lyfta fram det närproducerade.

– Det kommer att säljas allt från honung till skinn, chokladpraliner, grönsaker, kött och öl, säger Maria Persson i Nya friska tag.

– Vi har 10-15 utställare inbokade, men det finns plats för några fler. Tanken här är att göra det lätt för små producenter att sälja sina varor. Vi har bord och allt är vädersäkrat, säger projektledaren Per Håkan Häll.

Livemusik

I det stora tältet i närheten av tivolit kommer dessutom Fröknarna Fräs, som annars håller till på Torsby camping, att öppna en tillfällig restaurang.

– Vi satsar också på närproducerade råvaror så långt det är möjligt och kravmärkning, säger Helena Henriksson, vd för Torsby camping.

– På kvällarna kommer vi att ha livemusik. På fredag spelar trubadurerna Marlene och Magdalena och på lördagen blir det rockabilly med Dyess, fortsätter hon.

Fler nyheter

Det stora och populära tivolit sätts nu upp inför helgens folkfest.
Det stora och populära tivolit sätts nu upp inför helgens folkfest. Foto: Aron Eriksson

En annan nyhet för året är en bakluckeloppis vid stenbron nära tivolit.

– Hur stor den blir avgörs säkert av vädret, som ju faktiskt ser ut att bli bra. Vi har faktiskt ytterligare en nyhet, nämligen en Bamseshow på biografen stjärnan, säger Peter Dahlström i marknadskommittén.

Artikeltaggar

Helena HenrikssonLeaderNyheterTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.