Lätt tappa bort sig i tummen upp-kulturen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Artistikonen Thore Skogman menade att ju förr man förstår och accepterar sina begränsningar desto bättre.
Foto: Mikael Lindblom
”Pop opp i topp, det är toppen i år” är en av Thore Skogmans kända låtar. Jag träffade honom i början av 2000-talet. Då likväl som nu var jargongen att ”allt är möjligt”. När Thore, som var otroligt produktiv, säger ”Ju tidigare man förstår och accepterar sina begränsningar desto bättre” blev jag förvånad. Jag höll inte med men uttalandet fastnade och långt senare förstod jag vad han menade.

I dag lever vi i en tummen upp-kultur. Men blir vi hjälpta eller stjälpta av att matas med att allt är bra och möjligt? Vore det bättre att vi i högre grad delar med oss av en mer ärlig feedback? Min personliga reflektion är att man lätt kan gå vilse och tappa bort sig själv i andras hejarop om man inte synar sitt eget ”vill” ordentligt. Det tar tid, kräver egen reflektion och mod men det är viktigt. Är man grundad i sig själv så ger det motivation och kraft att anstränga sig mer samtidigt som det ger energi.

Inre motivation

Jag gläds åt, och lär av, sonens självinsikter och den kraft hans inre motivation ger. Senast pratade vi om tentan han just fått underkänt på. Det var förstås surt, men vi konstaterade att han egentligen borde fira att han faktiskt kan skriva en tenta. Det är ingen självklarhet eftersom det tog år innan han kom in på sitt drömprogram. Att ge upp fanns inte på kartan och belöningen har han nu. Han är precis där han vill vara.

Att utforska viljan är centralt även i företagandet. Metoden Lean Startup bygger på att prova sig fram till en fungerande affärsmodell. Det handlar om att inte lägga ner för mycket energi, tid och pengar på en idé innan man tagit reda på att marknaden vill betala för den. Det tror jag är en bra metod även för oss individer.

Djupa insikter

Att driva företag handlar extremt mycket om att vilja och att våga se sina styrkor och svagheter. Något som bekräftades när vi nyligen firade att Almis ledarskaps-och verksamhetsprogram LIFT fyller 20 år i år.

De företagare som deltagit i programmet vittnar om vikten av att ha koll på både de egna styrkorna och svagheterna. Det har gett djupa insikter i vad de bör göra själva utifrån sin inre motivator och vad de inte ska göra.

En bra blandning av insikter om vad som är ”pop opp i topp” och acceptans av begränsningar och svagheter ger helt enkelt framgång.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.