Hoppa till huvudinnehållet

De startar jordhotell i Vålberg

Publicerad:
Lena Saikoff och Simon Persson på EWG Miljöbolaget.
Lena Saikoff och Simon Persson på EWG Miljöbolaget. Foto: Frida Flodkvist

Snart kan värmländska jordmassor ta in på hotell. Till våren siktar EWG Miljöbolaget på att starta verksamhet i Vålberg.

Utöver senapsproduktion, tryckeriverksamhet och att arrangera Håkan Hellström-konserter via sitt eventbolag sysslar EWG Miljöbolaget med att neutralisera salter, syror och baser från tung industri och att samla in förorenade schaktmassor. Nu siktar de på att öppna sitt andra jordhotell.

På deponin i Storfors hanterar EWG stora mängder schaktmassor. På jordhotellet kommer det se lite liknande ut.
På deponin i Storfors hanterar EWG stora mängder schaktmassor. På jordhotellet kommer det se lite liknande ut. Foto: Enomis foto

– Vi har ett i Linköping som fungerar utmärkt. Vi har uppvaktat Karlstad kommun och fått ett kontraktsförslag. Nu krävs det lite tillstånd innan vi kan dra igång, berättar Lena Saikoff, marknadsansvarig på EWG Miljöbolaget.

Hur funkar ett jordhotell?

– Vi tar in schaktmassor, jord, sten, grus och sånt. Det är då lätt förorenat med exempelvis metaller, olja eller pah:er som bland annat finns i asfalt. Sedan sorterar vi och hanterar jordarna. Därefter kan man använda jorden igen, exempelvis vid nybyggen som fyllnadsmassor. I ett projekt kanske jorden ska bort och i ett annat ska det tillbaka. Ibland kan det användas i samma projekt, men det behöver sorteras först. Den jord som kommer in kan stanna max ett par år.

EWG Miljöbolaget har fått tag i en 33 000 kvadratmeter stor tomt mellan Vålberg och Edsvalla som de arrenderar från Karlstads kommun med kontrakt på tre år i taget. Någon väg behöver anläggas innan hotellet kan vara igång och företaget kommer sannolikt behöva nyanställa.

– Det är svårt att säga hur många som kan behövas eftersom det är projektbaserat. Kommer det lastbilar hela tiden måste ju någon ta emot, väga in och sortera jorden till rätt ställe. Sen kan det vara ganska dött ett tag tills nästa projekt kommer in. Men det måste ju vara bemannat så inte vem som helst kan komma och tömma. Vi behöver maskinförare som kan hålla ordning och ta emot och köra grävmaskiner. Och kanske någon projektledare, säger Lena Saikoff.

Enligt Simon Persson, kvalitets- och miljöansvarig på EWG Miljöbolaget, finns det ingen anledning till oro kring föroreningarna som ska tas emot.

– Vi klassar jorden efter Naturvårdsverkets och Avfall Sveriges klasser. Och det är inga grova föroreningar vi tar emot.

Artikeltaggar

Håkan HellströmIndustrierNäringslivNyheterVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.