Tre nya kvinnor i regeringen

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen vid Riksmötets öppnande.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Tre nya kvinnliga statsråd presenterades när statsminister Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring.
Ny utrikesminister blir Ann Linde, ny arbetsmarknadsminister blir Eva Nordmark och ny handelsminister blir Anna Hallberg

Ann Linde lämnar sin post som handelsminister och efterträder Margot Wallström. Ny handelsminister efter Linde blir Anna Hallberg, som varit vice vd på Almi. Ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, som blivit EU-kommissionär, blir TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att Ann Linde som utrikesminister var ett klokt val.

– Ann Linde har jag sett som en seriös och bra frihandelsvän i sitt hittillsvarande arbete, så det tror jag, givet de alternativ som Stefan Löfven hade, var ett klokt val, säger moderatledaren.

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar de nya ministrarna fr v Anna Hallberg, ny handelsminister; Ann Linde, ny utrikesminister; och Eva Nordmark, ny arbetsmarknadsminister, under en pressträff i samband med riksmötets öppnande.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fortsatt feministisk politik

Själv var Ann Linde stolt över utnämningen.

– Jag känner att min roll nu är att föra fram en utrikespolitik som bidrar till fred, frihet och säkerhet. Vi ska fortsätta föra en feministisk utrikespolitik, säger hon.

Den nya utrikeshandelsministern Anna Hallberg framhåller sina erfarenheter från näringslivet.

– Det bär jag med mig nu i mitt nya jobb, säger hon.

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark ser det som en fantastisk förmån att få det nya jobbet. Säkra konkurrenskraften och omställningsförmågan blir en viktig uppgift, framhåller hon.

Rustas starkare

Stefan Löfven inledde regeringsförklaringen med att Sverige ska rustas starkare för att klara omställningen i en ny tid. Han pekade på den globala uppvärmningen, köerna i vården och den våldsamma brottsligheten som några utmaningar.

– Det är gemensamma problem vi ska lösa tillsammans, sade Löfven.

Löfven tog upp mordet på en mamma i Malmö.

– Hon sköts till döds på öppen gata när hon var ute med sitt lilla barn. Den bottenlösa tragedin lämnar ingen oberörd i Sverige. Den hänsynslöshet som visas offren är avskyvärd, sade han.

Löfven uppgav att kampen mot den grova brottsligheten är långsiktig och kommer att innefatta både framgångar och bakslag.

– Målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet, sade han.

Polisen ska få bättre möjligheter att verka i gränsnära områden för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Möjligheten till kamerabevakning med automatisk igenkänning av fordonstyper och registreringsskyltar ska övervägas.

Konjunkturavmattning

Löfven framhöll att den internationella konjunkturen mattas av och att det påverkar ekonomin i Sverige.

Reformutrymmet ska användas för att få fler i arbete, fler poliser, en starkare välfärd, bättre ekonomi för pensionärer och en kraftfull klimatomställning. Kunskapslyftet fortsätter och beräknas under 2020 omfatta 93 000 statligt finansierade utbildningsplatser i hela landet. Yrkeshögskolan byggs ut.

Nästa år kommer garantipensionen och taket till bostadstillägget för pensionärer att höjas. "Utfasningen av den orättfärdiga pensionärsskatten fortsätter", står det i regeringsförklaringen.

Värnskatten avskaffas 2020 och att en bankskatt ska finansiera satsningar på försvaret.

Under 2020 ska en försvarspolitisk proposition läggas med Försvarsberedningen som grund, sade Löfven.

– Ett brett stöd finns nu för finansieringen, sade han.

Sverige ska fortsätta att verka för att Storbritannien lämnar EU på ett ordnat sätt. Men regeringen är också beredd på andra scenarier.

– Det finns beredskap för att hantera ett avtalslöst utträde, sade Löfven.

Humanitär reform

När det gäller migrationspolitiken lyfter Löfven både samarbetet inom EU och den parlamentariska kommitté som nyligen satt igång sitt arbete.

Löfven tryckte på att familjeåterförening är en humanitär reform som också bidrar till integration.

– Det ska bli möjligt för Migrationsverket att åter snabbt kunna hantera asylansökningar från personer från så kallade säkra ursprungsländer. En oberoende granskning av metoden för medicinska åldersbedömningar ska genomföras, sade Stefan Löfven.

Det ska finnas förutsättningar att leva ett gott liv i hela Sverige, sade Löfven.

Fler bostäder

– Oavsett om man bor i Vellinge eller Vilhelmina ska man ha samma rätt till hemtjänst – avstånden i kommunen ska inte avgöra, sade Löfven.

Han nämnde den skattesänkning som 850 000 personer i Norrland och nordvästra Svealand kommer att få nästa år som kompensation bland annat för långa avstånd.

Servicekontor kommer också att öppnas på flera orter, bland annat i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.

Trots att fler lägenheter byggdes i fjol sedan 1973, så rapporterar 240 kommuner i landet att de har underskott av bostäder.

– Regeringen avser att samla alla aktörer på bostadsmarknaden kring det gemensamma intresset att trygga en fortsatt hög byggtakt, sade Löfven.

Nya stambanor

Investeringsstödet ska riktas mot studentbostäder och hyresrätter med rimliga hyror i hela landet, enligt statsministern.

Löfven lovar att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas. Och att den beslutade nationella planen för infrastruktur med investeringar på 700 miljoner ska fullföljas.

Han talade också om de stora omställningar som det svenska samhället står inför för att anpassa sig till klimatförändringarna.

– Vårt land ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det kommer att påverka alla delar av samhället och genomsyra politiken, sade Löfven och utlovade en klimathandlingsplan.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.