Nazistgrupp gjorde aktion på Oxhälja

Publicerad:
Nordiska motståndsrörelsen, NMR, gjorde en aktion på Oxhälja under lördagen.

Bland kläder, friterade munkar och langos stod plötsligt en samling personer från Nordiska motståndsrörelsen på Lilltorget, med flaggor, flygblad och en stor banderoll.

– Folk tycker det är skamligt att de står där, säger Oxhäljas marknadschef Ulf Elmér.

Men att flytta på demonstranter är inte bara, varken för marknadsarrangörer eller polisen.

På lördagen kom en grupp från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, till Filipstad för att göra en aktion på Oxhälja.

Någon marknadsplats hade de inte hyrt:

– Nej, nej, de bara ställer sig där. De var först på Stora torget och sedan gick de till Lilltorget och ställde sig, berättar Ulf Elmér.

"Givande diskussioner"

Aktionsgruppen delade ut flygblad, höll stora gröna flaggor med sin symbol på och vecklade ut en banderoll med budskapet "stoppa folkutbytet".

När redaktionen för nättidningen Nordfront beskriver aktionen låter det som en ganska vanlig, trivsam dag på jobbet:

"Enligt medlemmar på plats hölls många givande diskussioner och flygblad gick åt i stora mängder. Man fick även in kontantdonationer under dagen."

"Skakar på huvudet"

För Oxhäljaarrangörerna och många av besökarna gav inslaget upphov till helt andra känslor.

– Man kan undra över nyttan med det där. Det retar ju bara folk. Det var vad vi i kommittén hörde. Folk bara skakar på huvudet och tycker det är skamligt att de står där, säger Ulf Elmér.

Att flytta på dem är inte så lätt, dock.

– Vi i marknadskommittén kan bara anmäla till polisen, säger Ulf Elmér.

Begår ett brott

Lagstiftningen är dessutom sådan att inte heller polisen har möjlighet att flytta på en sådan gruppering hur som helst.

Poliserna som patrullerade på Oxhälja var framme och kollade läget, men gjorde inget ingripande i sak. En stund efter att poliserna tagit kontakt med gruppen packade de dock snart ihop.

NMR kom med flaggor och banderoller till Oxhälja och gjorde en olaglig demonstration.
NMR kom med flaggor och banderoller till Oxhälja och gjorde en olaglig demonstration.

Stefan Wickberg, polisens pressinformatör i region Bergslagen, berättar att trots avsaknaden av demonstrationstillstånd så har polisen inte rätt att avbryta aktionen.

– Man gör sig skyldig till brott mot ordningslagen om man håller i en demonstration utan tillstånd, men trots det får vi ändå inte vi avbryta den, så starkt skydd har yttrandefriheten enligt grundlagen. Vi får varsågod stå och titta på tills de är klara, sen ingriper vi. Vanligtvis brukar vi ta in dem till förhör, vi vill ju veta vem som organiserat och delge misstanke och så vidare. Men vi får inte avbryta en olaglig demonstration, berättar han.

Kan bara titta på

Dock finns det ett undantag:

– Det finns situationer då vi får upplösa en demonstration, men då ska det vara en omedelbar fara för liv och hälsa.

Att lagstiftningen ser ut på detta vis har många gånger lett till frustration från polisens sida, berättar Wickberg.

– "Polisen står bara och tittar på - de är också nazister" ungefär så kan det låta. Och det är rätt frustrerande att få den stämpeln på sig när man bara följer regelverket.

Svagt folkligt stöd

Att NMR, som har starka kopplingar till Dalarna, gör aktioner av det här slaget på marknader är inte helt ovanligt. Ulf Elmér som är aktiv i en marknadsorganisation för hela Sverige vet att det förekommit på fler ställen.

Tidningen Expo skriver om NMR att de själva kallar sig nationalsocialister, att de inspireras av Adolf Hitler, har antisemitism centralt i sin ideologi och hyllar både Hitler och Nazityskland.

Under förra mandatperioden lyckades NMR ta sig in i fullmäktige i Ludvika och Borlänge genom att skriva till egna namn på valsedlar från Sverigedemokraterna. I senaste valet fanns inte den möjligheten och då kom NMR inte med i något av de fullmäktige där de ställde upp.

I riksdagsvalet 2018 fick partiet NMR 0,03 procent av rösterna.

Artikeltaggar

LilltorgetNordiska motståndsrörelsenNyheterOxhäljaUlf Elmér

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare