Ministrar på nya poster

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Löfven presenterar de nya ministrarna Anna Hallberg, Ann Linde och Eva Nordmark.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfvens (S) regeringsförklaring var, som brukligt, inte särskilt innehållsrik. I den mån det berättas något mer matnyttigt görs det genom att släppa valda delar ut budgetarbetet lite då och då. Mest intressant var den lakoniska avslutningen, där ett antal nya ministrar räknades upp.

Som läckt ut i förväg så blir handelsminister Ann Linde (S) ny utrikesminister efter Margot Wallström. Linde efterträds som handelsminister av den helt okända Anna Hallberg (S). TCO:s ordförande Eva Nordmark (S) får efterträda Ylva Johansson (S) som arbetsmarknadsminister. Några timmar tidigare i Bryssel hade Johanssons portfölj i EU-kommissionen presenterats. Hon får som kommissionär ansvar för migration och inre säkerhet.

På många sätt var utnämningarna nedslående och väcker frågor. Det gäller i synnerhet Ann Linde. Hon har lyckats med konststycket att segla igenom skandalen med läckorna på Transportstyrelsen närmast orörd, trots att det faktiskt är hon som kanske bär det största ansvaret. För det var nämligen hon, då i egenskap av statssekreterare hos dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S), som var det första på tung position i regeringskansliet att få information om säkerhetsläckorna, och som hon sedan inte gjorde något med.

Därför kunde skandalen rulla på och fler i Rosenbad dras in, bland annat de ministrar som sedan fick avgå. Men Linde klarade sig undan genom att hennes namn kom upp förhållandevis sent i rapporteringen, och då hade många, även i media, blivit övermätta på skandalen. Det förtar inte hennes skuld och underlåtenhetssynder. Att hon nu, med ett sådant bristfälligt säkerhetstänkande, skall företräda svensk utrikespolitik är sannerligen oroande.

Dessutom verkar det som hon kommer att gå i företrädaren Margot Wallströms radikala fotspår, bland annat när det gäller den säkerhetspolitiskt skadliga FN-konventionen om kärnvapenförbud, vars undertecknade hon vill hålla öppet. Hon vurmar också likt Wallström för den palestinska saken och utsågs 2011 till "årets Palestinavän". På Twitter har hon skrivit att Israel begår ”brott mot mänskligheten och internationell lag”. 2008 medverkade hon i boken Israel och Palestina – 60 år i våra röda hjärtan där det berättas om hur rörelsen svängde i Palestinavänlig riktning. Räkna inte med något närmande till Israel med Linde i Arvfurstens palats.

Eva Nordmarks utnämning är anmärkningsvärd bara för att hon i kommer från en post som fackbas, även om hon varit socialdemokratisk riksdagsledamot tidigare, på 1990-talet. Politiseringen av tjänstemannafacket TCO är problematisk. Å andra sidan skall hon få ratta en arbetsmarknadspolitik mycket präglad av januariöverenskommelsen, liksom en radikal omstöpning av Arbetsförmedlingen, och det kommer hon kanske att göra lättare än en vanlig socialdemokrat. Det blir också enklare för resten av S att skylla eventuella misslyckanden på henne. I alla händelser ett otacksamt uppdrag.

Anna Hallberg var formellt helt opolitisk – och okänd – fram till nu, men är sambo med förre arbetsmarknads- och näringsministern Anders Sundström. Annars kommer hon från en post som vice vd för Almi, ett statligt företag som ger stöd åt växande företag. Vad hon kan om handelsfrågor kan man undra, men det säger kanske också något om kompetensbristen i det socialdemokratiska partiet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.