Stor tragik när kulturhistoria förfaller

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Så har åter denna kulturhistoriska gård kommit på tapeten. Tack Johan Chytraeus ,Peter Sörensen och alla andra som mår dåligt av att se denna fina gård bara förfalla.

Gården med anor från mitten av 1400-talet, då den ägdes av Vadstena kloster, köptes i början av 2000-talet av en välbärgad Göteborgsläkare.

Bråte herrgård i Segerstad förfaller.
Foto: Helena Karlsson

När han kom åkande i sin blåa Rolls Roys och tog över ägarskapet av Bråte trodde alla att nu har gården fått en ägare med möjlighet att ta hand om denna kulturhistorika pärla.

Hej vad man bedrog sig. Visserligen förklarade han för alla som ville höra på, hur väl han skulle ta hand om allt. Han köpte till och med avverkningsmogen tallskog i närheten med den uttalade avsikten att vinsten skulle gå till att rusta upp gården.

Av detta blev intet. Han köpte dessutom ett timmerstuga på Bråthammarön som också står och förfaller. Han köpte samtidigt ett litet torp bakom Segerstad kyrka som antagligen också står och förfaller.

Många, både myndigheter och andra har försökt få läkaren att ta sig an, framför allt Bråte, men man har alltid mötts av uppgiften att det inte funnits möjlighet till detta.

Kjell Martinsson, NWT.s reporter, som på ett förtjänstfullt sätt väckt Bråte-problemet till liv i två artiklar, skriver om möjligheten att en byggnadsminnesförklaring skulle kunna ge ägaren ekonomisk stöd att rusta upp gården.

Glöm det. Denne ägare till Bråte kommer fortsatt att låta gården förfalla om det inte finns någon laglig möjlighet att antingen tvinga honom betala vad det kostar eller tvinga honom att avstå från fastigheten.

Det är stor tragik när det inte tycks finna lagliga möjligheter att stoppa kulturell förfall.

P-G Thunström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.