Lars Sätterberg har kommit hem

Publicerad:

Lars Sätterberg är sedan en vecka tillbaka Hagfors nya utvecklingschef och har lämnat tjänsten som ekonomidirektör i Karlstad. Det innebär också att han går ner cirka 40 000 kronor i månadslön.

– Lönen har inte styrt alls. Jag ville testa ett annat liv och så är jag Nordvärmlänning i grunden, säger Lars Sätterberg.

Efter 33 år i Karlstad är Lars Sätterberg åter i Nordvärmland. Nu kan han göra det han längtat efter.

– Bara att gå utanför dörren och vara ute i skogen direkt på morgonen och se sjön framför sig. Det lugnet. Jag kan trivas i en stad också, men bara att få ha detta i grundmiljön. Då åker axlarna ner lite.

"Är jättetaggad"

Lars Sätterberg är född i Torsby. När han gick gymnasiet flyttade han till Ransbysätter i Lysvik med sina föräldrar. Sedan blev det studier vid dåvarande Högskolan i Karlstad. I slutet av 80-talet började han som praktikant vid Karlstad kommun. När han slutade hade han varit kommunens ekonomidirektör i 19 år.

– Jag har trivts otroligt bra annars skulle jag inte stannat kvar så länge. Fastän jag känner vemod är jag jättetaggad att göra något nytt, säger han.

Nya utvecklingschefen Lars Sätterberg
Nya utvecklingschefen Lars Sätterberg Foto: Pia Holmström

Sommarstugan blev vändpunkten

Det som startade förändringsprocessen var när han och hans fru Åsa Bergsten köpte Christer Sjögrens sommarstuga vid sjön Knon i Hagfors för drygt 7 år sedan.

– Jag har ju de Nordvärmländska rötterna i hjärtat och min fru är från Bergsäng. Vi har trivts jättebra i Christers gamla sommarhus. Men det har inte haft isolering eller vatten och avlopp, så vi har bara kunnat vara där på sommaren. Vi har känt att vi velat vara här under vintern också. Vi pratade om att göra om och isolera. Det blev så stort projekt så då blev det helt plötsligt att vi bygger nytt istället. Min fru hade också bytt bana yrkesmässigt, så vi funderade på om vi skulle bo där istället. säger Lars Sätterberg.

Blev tillfrågad

Parets stora trivsel vid Knon blev snart känt.

– Några har känt till att vi har blivit där mer och mer. Så då fick jag frågan om jag kunde tänka mig att komma till Hagfors. Sedan fick jag veta att den här tjänsten förmodligen skulle bli ledig.Ungefär samtidigt sökte min fru tjänst som präst i Hagfors pastorat. Så det var lite parallella spår, säger han.

Så nu är Lars Sätterberg nytillträdd utvecklingschef efter Lars Nyborg.

-Det var roligt att göra något annat än ekonomi och börja ett annat spår. Jag har blivit så otroligt väl mottagen.Det känns väldigt bra. Folk är så välkomnande, säger han.

Enligt anställningskontraktet har du 62 000 kronor i månadslön. Du hade cirka 40 000 kronor mer i Karlstad?

– Lönen har inte styrt alls. Det är ett annat liv och testa något annat. För mig är det inte frågan om att gå vidare i någon karriär.Det har det aldrig varit, säger han.

Du har många förväntningar på dig hur känns det?

– Det är roligt att folk har förväntningar. Jag hoppas att jag inte kommer att göra folk alltför besvikna. Ingen enskild person förändrar världen, så man ska inte blåsa upp det till att en enskild människa ska göra skillnad. Men sedan hoppas jag att jag kan vara med och bidra tillsammans med andra.

Många anställda har slutat de senaste åren på utvecklingsenheten som du nu blir chef över. Hur vill du jobba för att ha kvar personalen?

– Jag vill ju ha folk ikring mig som känner att de inte behöver stämma av vardagen varje dag utan att de har ett stort förtroende och kan jobba ganska fritt utan ständig kontroll och återrapportering. Det är inte min grej. Jag vill ha fria spelare ikring mig. Däremot känner jag att dörren ska vara öppen så att de kan komma in och bolla och sortera upp frågor.

Det har blivit neddragningar på turistbyrån. Hur ska utvecklingsenheten jobba med turistföretagare?

– Det är en av frågorna som ligger närmast på bordet nu.Vi kanske breddar begreppet turistnäring och jobbar mer gemensamt med övriga näringar än vad vi gjort historiskt. Det är inte helt ovanligt i kommuner att turismverksamheten har varit som en egen näring och så jobbar man med annan näringslivsutveckling på ett annat sätt. Här måste man jobba mycket mer tillsammans och även tillsammans i länet med Visit Värmland som jag ska träffa ganska snart.

Hur hoppas du att Hagfors har utvecklats om fem år?

– Att man fått en förändring på befolkningsutvecklingen. Att man fått lite hemvändning eller att folk ser de attraktiva boendemiljöer som faktiskt finns här.

Någon som ju har hittat en attraktiv boendemiljö är Lars Sätterberg själv.

– Det känns som jag kommit hem, säger han.

Artikeltaggar

Christer SjögrenHagforsKarlstadLars NyborgLars SätterbergLysvikNyheterTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare