Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Arvikaprofil blir kommundirektör

Publicerad:
Hans Karlsson har sedan förra året varit verksamhetschef på Arvika sjukhus. Nu väntar nya utmaningar.
Hans Karlsson har sedan förra året varit verksamhetschef på Arvika sjukhus. Nu väntar nya utmaningar. Foto: Hans-Åke Henriksson

Nu är det klubbat och klart: Arvikas sjukhuschef, Hans Karlsson, blir ny kommundirektör.

Personalstaben hade tre meriterade kandidater att välja bland, men var i slutändan rörande överens.

Arvika kommuns personalstab fick i uppdrag att presentera sitt förslag under måndagens kommunstyrelsesammanträde. Valet föll på Hans Karlsson.

Precis som väntat valde politiken att gå på den linjen och kommunstyrelsen var eniga i sitt beslut.

Personalchef Andreas Solin är mycket belåten.

– Jag och Hans är överens om alla delar. Det känns jättebra, nu återstår bara ren formalia.

Hur kom ni fram till det beslutet?

– Det bygger på intervjuer och tester vi haft och även referenstagningar av fyra personer från hans tidigare arbetsliv. Vi fick återkoppling på det först i torsdags kväll, och därför har det dragit ut på tiden. Men nu känns det väldigt bra, säger Andreas Solin.

Tre kandidater

Ända in i rekryteringsprocessens slutskede fanns ytterligare två kandidater med i bilden: Lars Christensen, regional utvecklingsdirektör Region Värmland samt Torbjörn Dybeck, förvaltningschef i Katrineholms kommun.

Tre starka kandidater, enligt Solin. Men när tre skulle bli en var valet ändå inte så svårt.

– Den fackliga gruppen och övriga deltagare i intervjugruppen var överens. Han hade god konkurrens men när vi väl bestämt oss för inriktning så tror vi att Hans Karlsson är mest lämpad att leda det här arbetet till att komma på rätt sida med bland annat ekonomiska utmaningar. Vi tror att han blir en bra kraft för Arvika och Värmland, det har visat sedan tidigare genom sitt landstingsuppdrag och nationellt genom SKL. Han har också en stark Arvikaanknytning vilket också har spelat sin roll.

Hur kan ni nyttja hans bakgrund inom landstinget?

– I vår kravprofil ligger folkhälsa, jämställdhet och vård med och det ligger naturligtvis honom varmt om hjärtat. Vi har många duktiga medarbetare i koncernen och han blir ett gott sällskap där i att driva på de frågor som vi behöver, där folkhälsan ingår. I det ingår både hur Arvika kommun är som arbetsgivare men också hur kommunen är att leva och bo i. På det området har han väldigt goda insikter redan. Han är faktiskt sedan tidigare inbokad som en av talarna på vårt ledarforum om folkhälsa 17 september.

Nuvarande kommundirektör Mikael Jareke slutar sin tjänst nu i mitten av september för att bli biträdande kommundirektör i Karlstads kommun.

När Hans Karlsson tillträder på sin nya post är ännu inte klart.

– Nej han måste i sin tur prata med sin chef på Region Värmland, säger Solin.

Artikeltaggar

Andreas SolinArvikaArvika sjukhusHans KarlssonMikael JarekeNyheterPeter SöderströmPolitikVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.