Hoppa till huvudinnehållet

Har ni räknat på Muminparkens kostnader?

Publicerad:
Min önskan är att politikerna fattar beslut om att utveckla friluftsområdet Skutberget utan en nöjespark. Det vore hjärnstarkt, skriver Jörgen Lenz.
Min önskan är att politikerna fattar beslut om att utveckla friluftsområdet Skutberget utan en nöjespark. Det vore hjärnstarkt, skriver Jörgen Lenz. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För mig är det ofattbart att Miljöpartiet i Karlstad kan gå med på att förstöra Skutberget. Företrädarna för partiet har verkligen kommit långt ifrån de grundtankar som utvecklades när Miljöpartiet byggdes upp, skriver Jörgen Lenz.

Jag tycker att det är synnerligen magstarkt, syrabildande och osmakligt att större delen av Karlstads kommunpolitiker avser att förstöra ett av Sveriges finaste friluftsområden med en nöjespark. Under den tid på året då Skutberget är som mest välbesökt kommer man att mötas av stängsel och dofterna från skräpmat och munkar. Det finns inget som helst uppbyggligt med en stängselinhängnad nöjespark i ett friluftsområde.

För mig är det ofattbart att Miljöpartiet i Karlstad kan gå med på att förstöra Skutberget. Företrädarna för partiet har verkligen kommit långt ifrån de grundtankar som utvecklades när Miljöpartiet byggdes upp. Jag var själv med 1981 och startade partiet här i Karlstad. Det känns förfärligt att ett miljöparti skall medverka till att förstöra ett så fint friluftsområde!

Något som jag undrar över är om fullmäktiges 61 ledamöter och deras ersättare verkligen har läst utredningen som säger att det skall bli lönsamt för kommunen. Har ni satt er in i hur mycket kapital kommunen behöver satsa för att en Muminpark skall etableras på Skutberget? Kostnader för parkering, trafikomläggning och ledningsdragning finns inte redovisade.

Behöver vi inte ha de 50-75 miljonerna (lågt räknat) till vår förskola, vår skola och våra äldre? Om man i kommunen sätter sig ner och räknar på hur och när man skulle få tillbaka på insatt kapital skulle man troligen tänka om. Att etablera en Muminpark kommer att kosta mycket.

Ni som skall besluta om Skutbergets framtid måste fråga er: Hur mycket kommer det att kosta? Hur och när får vi igen pengarna? Hur mycket pengar tänker kommunen satsa på att utveckla det öppna Skutberget utanför nöjesparken? Kommer det att finnas några pengar över för att utveckla kommunens Skutbergsvision? Man har ju lovat att utveckla Skutberget om Muminparken blir av.

Min önskan är att politikerna fattar beslut om att utveckla friluftsområdet Skutberget utan en nöjespark. Det vore hjärnstarkt. Om våra politiker skulle reflektera över den senaste forskningen som visar vad människan mår bra av skulle de politiska besluten se annorlunda ut. Grönområden skulle utvecklas och motionsaktiviteter skulle stimuleras. Utforma kommunens parkprogram med utgångspunkt från den senaste forskningen om bra miljöer för människor.

Karlstads kommun har en väl utvecklad organisation för att våra barn skall lära sig simma. Utveckla en organisation inom förskola och skola som stimulerar till motion och utevistelse. Låt eleverna cykla eller åka buss till Skutberget för att där stimuleras till olika rörelseaktiviteter och motion. Friska Karlstad med en utvecklad motionskultur ger långsiktig hälsa och god kommunal ekonomi. Friska Karlstad blir en attraktiv kommun.

Jörgen Lenz

Vän av Karlstad

Artikeltaggar

DebattJörgen LenzKarlstads kommunMiljöpartietMuminSkutberget