Solidaritet är nödvändigt - för ett trevligare samhälle

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nej, P-S Nisser, det är inte synd om Karlstad!

Karlstad har under många år åkt snålskjuts på övriga Värmland! Precis som alla centralorter och större kommuner i landet.

Per-Samuel Nisser (M) anser att Karlstad får betala för mycket till andra svagare kommuner, enligt ett nytt förslag. Owe Nordling anser att solidaritet är nödvändigt.
Foto: Kasper Norling

Hur då? Jo, de små har levererat utbildade medborgare som flyttat till de större orterna, de har bidragit till att bygga upp den administration och den sociala infrastruktur (statliga verk, centralsjukhus mm) där Karlstads kommun tar hem kommunalskatten till egna investeringar.

Vi som har en känsla för solidaritet – vilket är en viktig komponent i ett socialt utvecklat samhälle – inser direkt att det äntligen ser ut att bli en möjlighet för de mindre kommunerna att fylla alla de funktioner som riksdagen ställer på dem. Egoismen och jaget kan vara drivande krafter i en orts, ett lands utveckling, men saknas solidaritet går vi baklänges i utveckling!

Se bara hur Filipstad åtog sej fler flyktingar än alla andra och hur de centrala besluten idag ställer till det. Egoister har gjort stora förtjänster på boenden – betalda med våra solidariska skattepengar. Nog finns det anledning att sträcka ut en hjälpande hand till Filipstad idag! Se också hur Munkfors och Storfors kämpar med sin ekonomi.

Man kan hålla med om att tidsperspektivet är trångt, men ekonomin är akut i många små kommuner!

Kan vi inte hjälpas åt i trängda lägen blir inte vår kommun – vårt land - längre trevligt att leva i! Konstaterar att Karlstads bidrag, cirka 50 miljoner kronor, motsvarar skillnaden i det låga pris stadshuset såldes för. Det motsvarar också ca 10 procent av investeringen av de planerade sporthallarna i Karlstad – 510 miljoner kronor.

Det blir allt mer intressant att diskuterar den politiska attityden, hur den kommer fram i olika sakfrågor. Hur stora öron ni politiker vill stoltsera med och hur samhällsdialogen förs.

Demokrati är ett vidare begrepp än att bli inröstad i en kommuns ledning för att sedan driva frågor mot medborgarna!

Owe Nordling

Pensionär med solidarisk grundinställning

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.