Hoppa till huvudinnehållet

Skördefesten är Näsets stora folkfest

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Anders Greek från Väse hade laddat upp med nyskördade grönsaker, rotfrukter och bär.
Anders Greek från Väse hade laddat upp med nyskördade grönsaker, rotfrukter och bär. Foto: Claes Österman

Den 18:e årgången av Skördefesten på Värmlandsnäs blev lika trivsam och välbesökt som vanligt. Skördefesten behåller greppet som årets stora folkfest. Lokalproducerad mat har stark dragkraft.

Det finns den här gången 17 stationer att besöka på Värmlandsnäs, från saluhallen Grön Ko i Värmlandsbro i norr till Ekenäs längst ut på Näsets sydspets. Den nya restaurangen i Ekenäs var i år med i Skördefesten för första gången liksom Saluhallen i Säffle och båda stationerna var välbesökta.

I Ekenäs hamn stod Björn och Sven Örnvald och sålde läckerheter från Vänern. Den rökta fisken hade strykande åtgång.
I Ekenäs hamn stod Björn och Sven Örnvald och sålde läckerheter från Vänern. Den rökta fisken hade strykande åtgång. Foto: Claes Österman

Välbesökt var det på de flesta stationerna, inte minst på Trone Hatts gård där Lasse och Monica Johansson bor. Lasse är ordförande för Värmlandsnäs Skördefest Ideella Förening som står bakom arrangemanget.

– Vi var med från alla första början och det har vuxit enormt under åren. Från början höll vi till ut på ett gärde men numera är det fullt på hela gården. I år har vi 18 försäljare här plus att vi har en skyttebana, berättar Lasse.

Han hoppas på många besökare i år också.

– Vi lägger alla ned väldigt mycket jobb på Skördefesten och glädjer oss naturligtvis om det kommer många besökare, säger han.

Daniel Jensen från Rostads småbruk sålde bland annat äppelmust.
Daniel Jensen från Rostads småbruk sålde bland annat äppelmust. Foto: Claes Österman

På Trone Hatts gård fanns bland annat Daniel Jensen från Mellerud som driver Rostads småbruk som bland annat tillverkar must.

– Vi har varit med i Skördefesten alla år utom två. Det är ett mycket trevlig arrangemang med många besökare så vi återkommer gärna, säger han.

Marianne Westerberg Edgren har som vanligt gjort potatismosaiken på Bodaholms gård, ett konstverk som drog till sig stor uppmärksamhet.
Marianne Westerberg Edgren har som vanligt gjort potatismosaiken på Bodaholms gård, ett konstverk som drog till sig stor uppmärksamhet. Foto: Claes Österman

Skördefestens besöksantal brukar uppgå till 15 000-20 000 och under lördagen var det hög intensitet i trafiken på Värmlandsnäs trots spridda regnskurar.

– Vi är en aning väderberoende men å andra sidan har folk lärt sig att det ofta är fint väder på Näset. Annars kan man ju gardera sig med regnkläder och gummistövlar, säger Lasse Johansson.

Skördefesten fortsätter under söndagen.

På Bodaholms gård sålde Fredric Hedqvist och Pauline Ringdahl chips och potatis i stora mängder.
På Bodaholms gård sålde Fredric Hedqvist och Pauline Ringdahl chips och potatis i stora mängder. Foto: Claes Österman
Vid Kulturladan i Ölserud var det som vanligt stor kommers med mängder av lokalproducerat.
Vid Kulturladan i Ölserud var det som vanligt stor kommers med mängder av lokalproducerat. Foto: Claes Österman
Vid Eskilsäters bygdegård kunde man se hur Peter Nilsson och ardennern Lukas arbetade tillsammans i skogen.
Vid Eskilsäters bygdegård kunde man se hur Peter Nilsson och ardennern Lukas arbetade tillsammans i skogen. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

EkenäsNyheterSkördefestenSäffle kommunVärmlandsnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.