• idag
  20 sep
  11°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Besöksnäringen växer och behöver flygplatsen

Debatt
PUBLICERAD:
För oss i besöksnäringen finns det en minst lika viktig aspekt, och det är flygplatsens och flyglinjernas betydelse för att besökare ska komma till Karlstad och Värmland, skriver Anders Gustafsson med flera.
Foto: Fredrik Karlsson
För oss aktörer i besöksnäringen är flygplatsen en lika nödvändig och självklar del av infrastrukturen som vägnätet och tåglinjerna, skriver Anders Gustafsson med flera.

Återkommande syns Karlstad Airports vara eller inte vara i media, och det diskuteras kostnader, flyglinjer och finansiering. Centralt i dessa diskussioner är ofta de värmländska exportföretagens behov av att komma ut i Europa och världen för att mötas, förhandla, sälja och utveckla. För oss i besöksnäringen finns det en minst lika viktig aspekt, och det är flygplatsens och flyglinjernas betydelse för att besökare ska komma till Karlstad och Värmland.

Sedan flera år betraktas besöksnäringen som en av de svenska basindustrierna och utan tvekan till en av de med störst betydelse när det gäller tillväxt och att generera arbetstillfällen. I det nationella perspektivet är Värmland ett län som ligger i framkant.

När Tillväxtverket presenterade turismens nationella bokslut för 2018 så hade Värmland den största ökningen av kommersiella gästnätter i hela Sverige, och när SCB sammanställde sin statistik så har Karlstad en av landets bästa beläggningar med 71,7 procent vilket är detsamma som 337 000 belagda rum. Alla dessa besökare genererar en intäkt som är minst sagt respektingivande och det berör såväl hotell som restauranger, shopping, transporter, och genererar en betydande mängd arbetstillfällen och skatteintäkter.

Betraktar vi det i ett längre tidsperspektiv för just internationellt flyg, så genererade enbart Frankfurtlinjen 31 000 gästnätter i Värmland under 2015 och 2016, och de samhällsekonomiska effekterna är knappt överskådliga.

Med engagerande besöksmål som Sandgrund Lars Lerin och Wermlandsoperan, med en stark upplevelseindustri i form av konserter och evenemang och med Karlstad CCC som attraktiv mötesanläggning, så har vi alla förutsättningar att attrahera besökare. Det får dock inte vara svårare att ta sig hit än till konkurrerande destinationer.

För oss aktörer i besöksnäringen är flygplatsen en lika nödvändig och självklar del av infrastrukturen som vägnätet och tåglinjerna. Ska Karlstad och Värmland fortsätta vara en attraktiv plats att besöka, ska vi ha en fortsatt bra utveckling och ska vi kunna generera viktiga arbetstillfällen, så måste det vara rimligt lätt att ta sig hit och då är fungerande flygförbindelser en självklarhet.

Anders Gustafsson

Best Western Hotel Savoy

Anna Björkenstam-Wedberg

Elite Stadshotellet

Anna Sundenhammar

Clarion Collection Hotel Bilan

Hanna Åkerstedt

First Hotel River C

Helena Andersson

Good Morning Karlstad City

Henrik Sundqvist

Clarion Collection Hotel Bilan

Jimmy Lundgren

Best Western Hotel Gustaf Fröding

Lena Malmberg

Clarion Collection Hotel Bilan

Lotta Kruse

Scandic Winn och Scandic City

Martin Plyhr

Scandic Klarälven

Mattias Nord

Karlstad CCC

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.