Hoppa till huvudinnehållet

Unga i fokus när självmord diskuteras

Publicerad:
Konferens om självmord i Karlstad. Foto: Anders Hanson

Ungefär 1 500 personer tar varje år sitt liv i Sverige. 10 september är en internationell dag för suicidförebyggande åtgärder. I Karlstad hålls en konferens och ljusmanifestation.

I början av året presenterade NWT siffror som nyhetsbyrån TT tagit fram angående antal självmord på kommunnivå. I Värmland var det 2017 högst andel i Grums med 3,11 självmord per 1000 invånare. Minst var det på Hammarö med 0,49 självmord per 1000 invånare.

Grums kommunalråd Leif Haraldsson (S) sa då att "ett självmord är ett misslyckande för samhället". Flera riktade insatser mot ungdomar sattes efter det in i Grums, som även fick stöd av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

I Värmland var det 37 personer som tog sitt liv förra året. 2017 var den siffran 51 personer i hela länet, vilket var en ovanligt hög siffra sett till en tioårsperiod. Sett till landet så ökar självmorden i grupperna 14-24 och 25-44.

Föreningen Suicide zero arbetar aktivt förebyggande för att den siffran inte ska bli högre. Under årets konferens på CCC i Karlstad är temat "Unga liv kan räddas".

Anna Sundkvist Kräutner från Sucide zero Värmland.
Anna Sundkvist Kräutner från Sucide zero Värmland. Foto: Lisa Olaison

– Vi vill att dagen ska öka kunskapen kring frågorna och inge hopp. 420 personer från hela länet är anmälda, från olika områden inom kommuner, psykiatrin och räddningstjänsten. I mitten av dagen har vi stort fokus på ungdomar. Vi visar bland annat en film där fyra ungdomar pratar om sin psykiska ohälsa och vilken hjälp de vill ha, säger Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig i Värmland för Suicide zero.

På kvällen hålls en ljusmanifestation på Soltorget med tal och musik. Alla är välkomna att komma dit och tända ljus.

Artikeltaggar

KarlstadNyheterRegion VärmlandSuicide ZeroVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.