• idag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Gears 5

Spel
PUBLICERAD:

Gears 5

Xbox One/Windows
The Coalition
Åldersmärkning: 18

Först och främst, det är väldigt töntigt att det nya Gears of War-spelet helt enkelt döps till Gears 5. Det känns som en sådan där grej som bara särskilt fåniga marknadsföringsmänniskor kan tycka är en fräsig idé. Men bortsett från titeln så är Gears 5 en återgång till gammal god form för den numera smått klassiska actionserien.

Gears of War slog igenom med dunder och brak, och introducerade taktiska strider där man var tvungen att ta skydd och inte bara rusa in som en stolle. Även om detta sedan skulle inspirera på tok för många andra utvecklare att kopiera konceptet så var det en stor sak när det begav sig.

Sedan dess har Gears-serien dock sloknat lite efter hand. Förra spelet var en medioker besvikelse med trista karaktärer och en intetsägande kampanj. Glädjande nog har Gears 5 fyllt på med nytt bränsle i det där numera ikoniska motorsågsgeväret, och är tillbaka med riktigt fläskig och tung action.

Nyheterna den här gången är dels att man nu kan spela tre personer samtidigt i co-op (även i split-screen, om man vill sitta i samma soffa). Den tredje personen får förvisso spela som en understödsrobot, men det i sig är en liten frisk fläkt. Den andra större nyheten är de två större, öppna områdena. För att ta dig mellan uppdragen och striderna får du glida runt i både snö och sand, med en slags vindsurf-manick. Den biten är jag mer tveksam till, då det egentligen inte tillför mycket annat än transportsträckor – visserligen genom väldigt tjusiga landskap.

Gears 5 är till syvende och sist en gedigen och tung actionfest, som verkligen kommer till sin rätt om du har ett par vänner eller syskon att spela med.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.