Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska vägen till framtiden stakas ut

Publicerad:
Reporter Niklas Wallberg
Niklas Wallberg
niklas.wallberg@nwt.se
På torsdagen hölls uppstartskonferensen för Värmlandsstrategin 2040 i Folkets hus i Skoghall. På plats fanns bland annat deltagare från Region Värmland, länets kommuner, olika myndigheter samt representanter för näringslivet.
På torsdagen hölls uppstartskonferensen för Värmlandsstrategin 2040 i Folkets hus i Skoghall. På plats fanns bland annat deltagare från Region Värmland, länets kommuner, olika myndigheter samt representanter för näringslivet. Foto: Lisa Olaison

På torsdagen gick startskottet för arbetet med Värmlandsstrategin 2040 som enkelt uttryckt är den plan som ska ligga till grund för hur länet ska utvecklas de kommande åren.

– Vi ska ha en process där alla känner delaktighet. Som jag ser det är processen lika viktig som slutprodukten, säger Lars Christensen, regional utvecklingsdirektör och är noga med att betona att det handlar om att ta fram en regional strategi för Värmland och inte en strategi för Region Värmland.

I den nuvarande Värmlandsstrategin – som sträcker sig fram till 2020 – har över 1000 personer engagerats, och enligt regionrådet Stina Höök (M) har arbetet bland annat lett till att intresset, satsningarna och jobben kring och i skogen ökat markant.

– Vi ska ha en process där alla känner delaktighet, säger Lars Christensen, regional utvecklingsdirektör. Till vänster det moderata regionrådet Stina Höök.
– Vi ska ha en process där alla känner delaktighet, säger Lars Christensen, regional utvecklingsdirektör. Till vänster det moderata regionrådet Stina Höök. Foto: Lisa Olaison

– Det har blivit ett enormt fokus på hur vi kan använda den tillgång skogen är. Det forskas och det görs innovationer och satsas stort inte bara från offentligheten utan också från det privata näringslivet och universitetet.

Det har blivit ett enormt fokus på hur vi kan använda den tillgång skogen är.

– Vi har sett att vi har fått många indirekta effekter av arbetet, säger Lars Christensen.

Skapa en bild

Tanken med Värmlandsstrategin är att skapa en bild över länets tillgångar, möjligheter och utmaningar.

Vilka är då Värmlands styrkor?

– De stora fördelarna vi har är närheten till Norge och att vi på ett sätt ligger mitt i Norden i skärningspunkten mellan Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Göteborg, säger Stina Höök som ser både den växande besöksnäringen och skogen som stora tillgångar

– I dag fullkomligt bubblar det av innovationer och idéer om vad man kan använda skogen till.

Utbildning viktig

Men länet har också svagheter.

– En utmaning är att så många som möjligt ska komma i egen försörjning och arbete och att fler ska utbilda sig. Och där har vi också en enorm jämställdhetsutmaning. Flickor klarar ofta skolan mycket bättre än pojkar. Det jobbar vi mycket med redan i dag, men kan jobba ännu mer med.

Webbplats

Nu har alltså Region Värmland tillsammans med kommuner, myndigheter, näringsliv och invånare påbörjat arbetet med den nya Värmlandsstrategin.

– Det som skett i dag är uppstarten av den processen. Vi ska forma en idé om hur Värmland ska se ut i framtiden, säger Lars Christensen.

Som en del i det arbetet kommer det bland annat att anordnas workshops där i princip alla som bor, lever och verkar i Värmland eller på annat sätt har intresse av länet ska kunna komma med synpunkter.

– Vi kommer också att lansera en egen webbplats där det finns möjlighet att svara på frågor om man inte kan närvara på någon workshop, säger Stina Höök.

Ett politiskt beslut om den nya Värmlandsstrategin väntas i slutet av 2020.

Artikeltaggar

BesöksnäringPolitikRegion VärmlandSkogStina HöökVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.