(S)kolgårdsmobbarna

Ledare
PUBLICERAD:
Inrikesminister Mikael Damberg (S) är en riktig skolgårdsmobbare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Den viktiga frågan om hur det ökade våldet och gängkriminaliteten bäst skall bekämpas förvandlades snabbt av Socialdemokraterna till en förnyad uppvisning i skolgårdsmobbning. Detta eftersom man vill exkludera Sverigedemokraterna från de politiska samtalen. Det är faktiskt otillständigt av regeringen.

Efter den senaste tidens många skjutningar, mord och sprängningar tog moderatledaren Ulf Kristersson i sitt sommartal i helgen initiativet till breda politiska samtal om hur man bäst bekämpar den ökade gängkriminaliteten. Inrikesminister Mikael Damberg (S) svarade snabbt för regeringens räkning, i SVT:s Agenda, med att bjuda in alla andra partier till samtal – utom Sverigedemokraterna.

Den rödgröna regeringen tycker således att det ökade gängvåldet inte är allvarligare än att de använder det som ytterligare ett sätt att sätta dit ett parti de inte gillar. Att SD har 17 procent av svenska folket bakom sig spelar ingen roll, trots att många av dessa väljare säkert valt just som de valt eftersom de känner sig otrygga och har förlorat förtroendet för de andra partiernas förmåga att hantera det ökade våldet.

Inrikesminister Damberg säger att SD:s förklaringsmodell är för grund, och att det handlar om ganska komplexa frågor. Som om till exempel Vänsterpartiet någonsin har haft en särskilt sund och verklighetsförankrad kriminalpolitik, men de får ändå vara med. Eller att Socialdemokraterna själva är så internt splittrade att det är svårt att veta vilken politik de själva har som de inte kopierat av borgerliga partier, eller rent av från SD.

Dessutom så sitter SD redan i alla riksdagens utskott, inklusive det tunga och viktiga konstitutionsutskottet, deltog i den parlamentariska försvarsberedningen och kommer att vara med i den migrationspolitiska kommitté som snart skall börja arbeta. Och dessa behandlar i samtliga fall komplexa frågeställningar. Så den ursäkten duger inte.

Återstår då standardfrasen om att SD har en annan värdegrund. Men det är inte märkligare än att andra partier har en annan värdegrund än Socialdemokraterna. Det är därför det finns flera partier i en demokrati. Det nebulösa ordet "värdegrund" är numera så missbrukat att det är svårt att veta vad som egentligen menas med det, annat än att slå politiska motståndare i huvudet med det.

Moderatledaren Ulf Kristersson har reagerat på regeringens mobbningstendenser och sagt att SD också måste få delta i samtalen, och han backas upp av de andra borgerliga partierna – Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna. Att också C och L reagerat är ett sundhetstecken. Annars var det just beröringsskräcken inför SD som fick dem att svika och bli stödpartier åt Stefan Löfvens regering.

Inför detta tryck borde regeringen ge vika, men det kan ha gått så mycket prestige i det här att de vägrar. Då har verkligen en för landets framtid viktig fråga schabblats bort i partipolitiskt positionerande. Bara det att det nu diskuteras mer om huruvida SD skall få vara med i samtalen om gängkriminaliteten än om de konkreta förslag som skulle kunna snabbehandlas och drivas igenom säger det mesta.

Vad S inte verkar vilja förstå är att dessa mobbningsfasoner bara kommer att öka sympatierna för SD och minska förtroendet för den egna politiken och dess förmåga att ta sig an de här problemen på ett seriöst och effektivt sätt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.