Hoppa till huvudinnehållet

Lek med Alfons Åberg på sex olika språk

Publicerad:
Mellan den 4 september och 23 oktober bjuder Kristinehamns historiska in barn för att leka i Alfons Åberg-utställningen.
Mellan den 4 september och 23 oktober bjuder Kristinehamns historiska in barn för att leka i Alfons Åberg-utställningen. Foto: Ida Myrin

Under tisdagsförmiddagen lektes och stojades det för fullt inne på Kristinehamns historiska. Barn från förskolan Tallunden fick äran att inviga utställningen Kom och lek med Alfons Åberg – en turnéutställning som är på besök i staden.

Utställningen har varit på turné sedan 2017 då Alfons Åberg fyllde 45 år och hans skapare, Gunilla Bergström, 75 år. I Kristinehamn finns den kvar fram till den 23 oktober.

– Hit kan barn i förskoleklass- och lågstadieålder komma för att leka. Hela skolklasser kan boka in sig för att vara här en längre stund med sina elever, säger Lena Örtlund, intendent och museiansvarig på Kristinehamns historiska.

Tanken är att barn ska få leka i miljöer som känns igen från berättelserna om Alfons samtidigt som de kan läsa och lära sig om hans värld.

Flerspråkiga sagostunder

Museet har också ett samarbete med biblioteket och Modersmålsenheten där man anordnar sagostunder på sex olika språk.

– Vi ville att alla barn i kommunen ska kunna möta Alfons på sitt eget språk, säger Jenny Bofeldt Ferm, bibliotekarie.

På ett bord inne på utställningen finns ett hav med Alfons-böcker på flera olika språk.
På ett bord inne på utställningen finns ett hav med Alfons-böcker på flera olika språk. Foto: Ida Myrin

På tisdagar och torsdagar kommer lärare från Modersmålsenheten för att läsa högt för barnen på persiska, somaliska, svenska, arabiska, kurdiska och tigrinja. Högläsningen kommer att vara gratis för både barn och föräldrar.

Vad är det som är så bra med just Alfons Åberg?

– Sagorna om honom är väldigt omtyckta och har levt genom flera generationer, säger Jenny Bofeldt Ferm.

– När jag kom hit för 17 år sedan läste jag mycket om Alfons för att öva på svenska. Då lärde jag mig också jättemycket om den svenska kulturen, fyller modersmålsläraren Zein Kanan i.

Hennes kollega, Bibi Zahra Hosseini, håller med och har liknande erfarenheter.

– Som liten läste jag inte böckerna, men jag kollade på filmerna när jag fortfarande bodde i Iran. Det var så lätt att relatera till Alfons och skapa en relation till honom.

Artikeltaggar

Alfons ÅbergBarnJenny Bofeldt FermKristinehamnKristinehamns historiska Lena ÖrtlundNöje/KulturNyheterUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.