• idag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett Värmland och Sverige som håller ihop

Debatt
PUBLICERAD:
Med samhället vid sin sida skapar vi trygghet och framtidstro. Men av den besvikelse och grogrund som finns i dag är känslan istället att samhället har dragit sig tillbaka, skriver Mats Sandström, Ulric Andersson och Åsa Johansson.
Foto: Anna Sims
Mer konkret innebär satsningen att vi sluter klyftorna mellan stad och land där vi bygger bort ojämlikheten i välfärden mellan olika delar av landet, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.

Oavsett var i landet du bor ska du kunna få den vård du behöver. Samtidigt ska skolan ha de resurser som krävs för att ge alla barn samma möjlighet att lyckas. Därför tar vi socialdemokrater nu nästa steg för att öka jämlikheten mellan Sveriges kommuner och regioner.

Med samhället vid sin sida kan alla oavsett bakgrund förverkliga sina livsdrömmar. Det handlar om att bli den första i sin familj att ta högskolepoäng. Att starta det egna företaget som man alltid drömt om. Med samhället vid sin sida skapar vi trygghet och framtidstro. Men av den besvikelse och grogrund som finns i dag är känslan istället att samhället har dragit sig tillbaka. Vi kan se hur servicen i våra större städer trängs medan vi i andra delar av landet behöver åka många mil för att kunna ta del av samhällsservicen.

För att vi ska kunna skapa trygghet och framtidstro är en sak väsentlig. Det är det starka samhället. För att kunna bygga det starka samhället behöver vi en stark välfärd, ett ekonomiskt skyddsnät som inte överger någon oavsett vart vi bor. Vi vet att ett Sverige som håller ihop är oslagbart. Därför har den S-ledda regeringen nu presenterat en viktig jämlikhetssatsning för hur Sverige och Värmland ska kunna hålla ihop. För att vi ska kunna leverera välfärd kommer kommuner och regioner med mer tursamma förutsättningar nu bidra till kommuner och regioner som har svårare förutsättningar. För oss socialdemokrater kallas det för solidaritet.

Mer konkret innebär satsningen att vi sluter klyftorna mellan stad och land där vi bygger bort ojämlikheten i välfärden mellan olika delar av landet. Exempelvis får kommuner där hemtjänsten behöver åka långt till sina äldre eller regioner med svårigheter att rekrytera personal på grund av glesbygd nu bättre förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Det är en viktig del i att skapa trygghet över hela landet.

För Värmland kommer satsningen innebära att välfärden stärks med närmare en halv miljard. Det innebär att vi kan investera i vårdens personal, skapa förutsättningar för alla värmlänningar att ha tillgång till välfärdstjänster av god och likvärdig kvalitet, oavsett vart man bor. Vi kan öka tillgängligheten och få ned väntetiderna inom hälso- och sjukvården. För våra kommuner innebär det att man nu kan stärka skolan och omsorgen med fler lärare och mer händer i vården.

Vi socialdemokrater ser de utmaningar som många av landets kommuner och regioner står inför. Därför lovade vi i valet 2018 en fortsatt utbyggnad av välfärden. För oss socialdemokrater ska du i det starka samhället ha rätt till en bra vård, skola och omsorg oavsett vart du bor. Därför fortsätter vi nu samhällsbygget för ett Värmland och Sverige som håller ihop.

Ulric Andersson (S)

Regionråd i opposition

Åsa Johansson (S)

Regionråd i opposition

Mats Sandström (S)

Regionråd i opposition

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.