Hoppa till huvudinnehållet

Brev till ledarsidan: Låt riten få ta plats

Publicerad:
Att vara en relevant kyrka är att i första hand ta människors livsberättelser på största allvar och samtidigt förmedla tro, hopp och bibelns berättelser, skriver Ida Hallström Åsman.
Att vara en relevant kyrka är att i första hand ta människors livsberättelser på största allvar och samtidigt förmedla tro, hopp och bibelns berättelser, skriver Ida Hallström Åsman. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi kan konstatera att en stor majoritet av värmlänningar och dalslänningar är medlemmar i Svenska kyrkan. Och vi märker att människor har stora förväntningar på oss, inte minst vid livsavgörande händelser, skriver Ida Hallström Åsman.

Svar till Amanda Broberg (NWT 27/8).

"Det egna livets liturgi, med traditioner, tristess och tillfällen för reflektion måste få ta plats”, skriver Amanda Broberg i artikeln med rubriken ”Begrav inte traditionerna”. Det är en klockren formulering som sätter fingret på något väldigt viktigt. Riten och traditionen måste få ta plats.

När ett nytt liv föds, när kärlek uppstår och när någon dör behöver vi riten. Så kommer det alltid att vara. Dop, vigsel och begravningsgudstjänster finns för dessa tillfällen. De samtal som då äger rum är nära, känslomässiga och fulla av tro, tvivel, liv, sorg och hopp. Att vara en relevant kyrka är att i första hand ta människors livsberättelser på största allvar och samtidigt förmedla tro, hopp och bibelns berättelser.

Formen finns i våra gudstjänster som firas varje vecka där sorg och glädje ryms. Innehållet ändras tack och lov utifrån människors liv och de sammanhang vi lever i. Mötesplatser för gemenskap och arenor för samtal där hela livet ryms, behövs. Präster och diakoner har samtal där människors smärta tas på allvar och som inte förs vidare. Kyrkorummen finns för att tända ljus; kravlöst och stilla. Musiken i konserter och gudstjänster i våra kyrkor ger oss ett annat språk och tilltal.

Men vi möter också människor i livets glädjeämnen och sorg i andra sammanhang. Till exempel arrangeras temadagarna Livet värt att leva, där Svenska kyrkan tillsammans med samverkanspartners lyfter angelägna frågor. Tidningen Kyrknytt delas ut till alla hushåll i stiftet. Och jourhavande präst nås på 112, men nuförtiden även som chatt. Kyrkans familjerådgivning och samtalsakuten är andra väsentliga arenor där våra livsfrågor är i fokus.

I konfirmationsundervisningen ges människor möjlighet att växa och bli tagna på allvar samtidigt som kunskap och tradition ges vidare. Just nu initierar Svenska kyrkan en stor satsning på lärande och undervisning som inleds med en nationell konferens i Karlstad 7-8 november. Fokus ska vara på hur vi förmedlar vår berättelse till kommande generationer. Att föra vidare tro och tradition i en ny tid är viktigt!

Vi kan konstatera att en stor majoritet av värmlänningar och dalslänningar är medlemmar i Svenska kyrkan. Och vi märker att människor har stora förväntningar på oss, inte minst vid livsavgörande händelser.

Samtal om våra riter i liv och död är livsviktiga. Därför vill jag också passa på att tacka Amanda Broberg för att hon tar upp frågorna. Låt oss fortsätta samtalet! Låt oss fortsätta att ta livet och tron på allvar och hitta arenor för detta!

Ida Hallström Åsman

Chef för enheten för församlingsutveckling på Svenska kyrkan, Karlstads stift

Artikeltaggar

ÄktenskapBegravningKarlstads stiftSigneratSkilsmässorSvenska kyrkanTraditioner