Bilden av Filipstad som en kommun där befolkningen håller på att bytas ut och de svenskfödda flyr är inte en bild som Michael Björklund, statistikansvarig på kommunen, är redo att skriva under på. Tvärtom.
Visserligen har den utländska befolkningen ökat i andel de senaste åren, men nu minskar de utländska medborgarna i kommunen i snabb takt.
Å ena sidan en utflyttning från kommunen som pågått sedan slutet av 50-talet till jobb och utbildningar på andra orter i Sverige. Å andra sidan en inflyttning på senare år när Filipstad blivit en av kommunerna i Sverige som fått ta hand om flest nyanlända.
UG:s reportage om Filipstad – visar upp en desperat kommunFilipstads befolkningsutveckling står i fokus sedan kommunen och dess problem allt mer kommit i fokus efter flyktingskrisen.
– Vi tittar på siffrorna. Vi håller på och analyserar det här. Jag vill veta mer, säger kommunchefen Claes Hultgren till FT.
Rör sig mycket
Han berättar att Michael Björklund, som bland annat sköter kommunens statistik, fått i uppdrag att göra en analys, för att man ska få en tydligare bild av vilka som egentligen flyttar in och ut.
När FT ringer upp honom visar det sig att han redan kommit en bra bit i sitt arbete.
– Det är rätt så många som rör på sig nu från kommunen, säger han. Vi ser att det blir stora förändringar under de åtta första månaderna. Det sker mycket just nu, i år.
Och, än intressantare, han ser ett skifte:
– Från årsskiftet nu ser vi ett trendbrott. De icke svenska medborgarna har börjat röra på sig och lämna kommunen. Det är inget lämmeltåg, men det händer grejer.
Bilden av att det skulle vara de svenskfödda som "flyr" stämmer alltså inte alls på hur det ser ut just nu. Under de senaste åtta månaderna är det tvärtom i högre grad de utländska än de svenska invånarna som flyttar.
– Det är våra nyanlända som flyttar just nu. Så är det. De svenska medborgarna rör sig knappt någonting, säger Michael Björklund.
Andelen minskar
Efter åtta månader av 2019 har 8,8 procent av de utländska medborgarna flyttat från kommunen, medan bara 0,65 procent av de svenska medborgarna flyttat. Också sett i reda tal är utflyttningen av svenskar mindre: 61 mot 132 i flyttnetto ut ur kommunen för respektive grupp.
Filipstad i Uppdrag granskning: "På väg mot katastrof"– Flyttströmmarna har förändrats sedan årsskiftet. Vi får se om det fortsätter, säger Michael Björklund och påminner om att det handlar om åtta månader.
– Men blir det här en trend kommer andelen nyanlända att bli färre och färre för varje år.
Utflyttningskommun
Den grupp av de nyanlända som i högst grad lämnat Filipstad är de från Afghanistan. De var drygt 100 vid årsskiftet och sedan dess har 30 flyttat.
– Det sticker ut, säger Michael Björklund.
Också Claes Hultgren vänder sig mot bilden av "svenskar som flyr" kommunen. Utflyttningen är ingen trend som är kopplad till invandringen:
– Vi har haft en utflyttning under många, många år. Det som skedde 2012 var att vi fick kraftig inflyttning från utomeuropiska länder. I botten har vi en befolkningsminskning som ligger och den har funnits hela tiden - det är inget nytt.
Påverkar beslut
Statistiken används förstås inte bara för att politiker och för all del även journalister behöver siffror att bolla med i debatter och reportage. För kommunen är den underlag för beslut:
Jim om katastroflarmet: "Inte värt att dö i tystnad"– Det har mycket med budget och planering att göra, till exempel inom förskola och skola, säger Michael Björklund.
En aspekt på befolkningsutvecklingen som blir viktig vid sidan av in- och utflyttningen är också födelsetalet. Som FT tidigare berättat pekar prognoserna på ett mycket lågt antal nyfödda i år.
– Det är mycket lägre än normalt. Vi får se om det är ett hack i kurvan, säger han.
Apropå statistik och Filipstad sa Bert Karlsson i SVTs debattprogram att de som bodde på hans förläggningar i Filipstad inte bor kvar.
Kan det stämma?
– Det kan jag inte svara på. Vi kan inte sitta och sortera folk.